19.8.15

Δεδομένες οι πρόωρες, άγνωστος «Χ» η ημερομηνία...

Στο φουλ οι διαπραγματεύσεις αλλά και οι αντιπαραθέσεις
Πάνω από το ημερολόγιο στέκονται οι επιτελείς του Μαξίμου, ψάχνοντας την κατάλληλη ημερομηνία για πρόωρες εκλογές με το πιθανότερο σενάριο να τις τοποθετεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και...
συγκεκριμένα τις 11 Οκτωβρίου.

Δύο οι βασικές επιλογές της κυβέρνησης: είτε της άμεσης προσφυγής στις κάλπες μέσα από μια ψηφοφορία στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εντός του Σεπτεμβρίου, είτε της έναρξης των θερινών τμημάτων, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και να μεταθέσουν τις εκλογές για τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Επικρατέστερο σενάριο φαντάζει να αρχίσουν τα θερινά τμήματα μεν, που δεν εξαρτώνται από τον πρόεδρο της Βουλής, για να περάσουν κάποια από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, και πιθανότατα να «διακοπούν» στις αρχές Σεπτεμβρίου από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης είχε και εσωκομματική στόχευση, δηλαδή να θέσει ένα εμφατικό δίλημμα κυρίως στην Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία φάνηκε διστακτική. Η απόφαση θα ληφθεί εν καιρώ, μια και μέχρι τότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκδηλωθούν οι όποιες εσωκομματικές ανακατατάξεις ή αποχωρήσεις.

Παράλληλα, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αποτελεί η σύνθεση του νέου πακέτου.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε μεταξύ άλλων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση την επαύριο της σύναψης της συμφωνίας με τον ESM, η εκταμίευση των δόσεων και η καταβολή των οφειλομένων στην ΕΚΤ.

Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με τον υπουργό Οικονομικών να προτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, να μη στηθούν κάλπες τόσο νωρίς.

Στα 26 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα εκταμιευθεί σε πρώτη φάση από τον ESM, στο πλαίσιο του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος. Δέκα δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα σε λογαριασμό του Μηχανισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: