4.8.15

«Βοηθούσαν» μετανάστες με το αζημίωτο...

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Ενα κύκλωμα το οποίο διευκόλυνε την είσοδο μεταναστών στο νησί της Σάμου, με το αζημίωτο φυσικά και υπεξαιρούσε ...
φουσκωτά σκάφη και εξωλέμβιες μηχανές που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για να μπουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, εξαρθρώθηκε το Σάββατο από το Λιμενικό Σώμα, έπειτα από μια μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση.

Προς το παρόν έχουν συλληφθεί τρεις Ελληνες που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο ένας είναι εν ενεργεία αξιωματικός σε σώμα ασφαλείας, ενώ οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και για άλλα κυκλώματα που πιθανότατα δρουν με τον ίδιο τρόπο σε άλλα νησιά.


Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην κατοχή των τριών συλληφθέντων, καθώς μόνο τα μετρητά χρήματα ανέρχονταν σε 15.000 ευρώ, ενώ είχαν ακόμα τρία βιβλιάρια καταθέσεων, αεροβόλα όπλα, καραμπίνες, σκάφη κ.ά.

Πολυήμερη επιχείρηση

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας, ύστερα από πολυήμερη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν Ελληνες λιμενικοί και μέσα του Λιμενικού Σώματος, καθώς επίσης και λετονικό ελικόπτερο που επιχειρεί στην περιοχή για το Λιμενικό Σώμα, στο πλαίσιο της μικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2015», η Λιμενική Αρχή Σάμου εξάρθρωσε τη συγκεκριμένη ομάδα.


Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της τοπικής λιμενικής αρχής, το λετονικό ελικόπτερο το πρωί της περασμένης Πέμπτης (30-7-2015) εντόπισε ελληνικό ταχύπλοο σκάφος το οποίο ανήκε στον έναν από τους τρεις συλληφθέντες, 31 χρόνων, που σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λ.Σ. είναι «δημόσιος λειτουργός» (οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι είναι εν ενεργεία αξιωματικός), ντυμένος με στολή που παρέπεμπε σε όργανο τάξης και φορούσε κουκούλα στο κεφάλι, να καθοδηγεί λέμβο με ομάδα μεταναστών στις ανατολικές ακτές της Σάμου, ο οποίος στη συνέχεια αφαίρεσε και πήρε τον εξωλέμβιο κινητήρα της βάρκας των αλλοδαπών.


Το λετονικό ελικόπτερο εντόπισε επίσης κοντά στην ίδια περιοχή και δεύτερη λέμβο στην οποία επέβαιναν οι άλλοι δύο συλληφθέντες 32 και 21 χρόνων, όπου φορούσαν και αυτοί κουκούλες και τις ίδιες στολές με τον 31χρονο.


Με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού και σύμφωνα με τις καταθέσεις των μεταναστών που επέβαιναν στην πρώτη βάρκα, η Λιμενική Αρχή ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού των τριών Ελλήνων και των δύο σκαφών με τη συνδρομή στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου και σύμφωνα με τις οδηγίες της εισαγγελικής αρχής του νησιού.


Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου με τη σύλληψη των τριών Ελλήνων, καθώς και την έρευνα που ακολούθησε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού σε ιδιωτικούς χώρους και αποθήκες των ίδιων και συγγενών τους από την οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα πιο κάτω:


Εξωλέμβιος μηχανή, ένα απο τα ευρήματα που ανήκουν στο κυκλωμα που εξαρθρώθηκε


Μια μηχανοκίνητη λέμβος, ιδιοκτησίας του 31χρονου. Το ποσόν των 15.000 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα. Πλήθος πλαστικών δοχείων καυσίμων σκαφών. Αεροβόλα όπλα, καραμπίνες και ομοιώματα όπλων (Replica). Πέντε εξωλέμβιες μηχανές. Δύο πνευστά σκάφη. Μια ρυμουλκούμενη μπαγκαζιέρα. Είκοσι αβολίδωτα φυσίγγια 7,62 mm. Τρία βιβλιάρια καταθέσεων. Δύο κινητά τηλέφωνα. Πλήθος από ξύλινα πατώματα πνευστών σκαφών. Μια χάρτινη κούτα με βρεγμένα ρούχα, κυρίως παιδικά. Κουκούλες. Ρούχα και εξαρτήματα στολών.


Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σάμου.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: