19.8.15

Σόιμπλε: Βήμα-βήμα θα δίνουμε τις δόσεις...

...προς την Ελλάδα.
Απέκλεισε ξανά ενα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.. 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την έγκριση του νεου ελληνικού πακέτου, είπε, πως, «οι τελευταίοι οκτώ μήνες δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει το...
οιοδήποτε πλεόνασμα, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναστραφεί». Εκανε σαφές ότι οι δόσεις του προγράμματος θα εκταμιεύονται «βήμα-βήμα κάθε φορά που καλύπτονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα».
Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματος στους Γερμανούς βουλευτές, σημείωσε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου «βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο» και πρόσθεσε πως μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν, όμως το ελληνικό κοινοβούλιο αποδέχθηκε ένα μέρος αυτών των αλλαγών και δεν θα ήταν σωστό να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Ο  Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του με θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε βέβαιος ότι τον Οκτώβριο «θα φτάσουμε σε ένα συμπεράσμα», αποκλείοντας για πολλοστή φορά το κούρεμά του, μιλώντας όμως και πάλι για δυνατότητα επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής.
Κάλεσε τέλος τους Γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα στήριξης, παραδεχόμενος ότι προσωπικά δεν του ήταν εύκολο να φτάσει σε αυτή την απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: