8.8.15

Οι ξένοι έσωσαν τον τουρισμό φέτος...



«Λίγοι οι Έλληνες που κάνουν διακοπές» λένε οι ξενοδόχοι...
Σταθερά Ελλάδα φαίνεται να ψηφίζουν φέτος οι ξένοι τουρίστες που φαίνεται ότι δεν κάμφθηκαν από την γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση και πλημμύρισαν ξανά τα νησιά, την στιγμή που σαφώς μειωμένη είναι η τουριστική κίνηση από τους Έλληνες. 

Μετά από ενα...
πρώτο «μούδιασμα» των τουριστών από το εξωτερικό στις αρχές του Ιουλίου, όλα δείχνουν πως το κύμα των τουριστών από την κεντρική Ευρώπη επανέρχεται δριμύτερο, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, για να ζήσει το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι. 

Στην επανάκαμψη αυτή φαίνεται πως «μέτρησε» και το γεγονός ότι διαμηνύθηκε σε όλους τους τόνους ότι τα capital controls δεν αφορούν τους ξένους τουρίστες.

Στον αντίποδα, ωστόσο, βρίσκονται οι έλληνες, οι οποίοι, σύμφωνα με τουριστικούς φορείς, από την στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος της πέμπτης Ιουλίου και της επιβολής των capital controls προέβησαν σε μαζικές ακυρώσεις των διακοπών τους, ακόμα και σε νησιά που παραδοσιακά δέχονται πολλούς επισκέπτες από όλη τη χώρα όπως η Πάρος και τα νησιά των Σποράδων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση του εγχώριου τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου σε σχέση με το 2014 είχε ξεκινήσει, ήδη, από τον Ιούνιο, ενώ κορυφώθηκε στις αρχές Ιουλίου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Πάρου κ. Νίκο Μπαφίτη «στο νησί αυτοί την στιγμή υπάρχουν κυρίως τουρίστες από την Γαλλία, την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Πρόκειται για τουρίστες που έχουν ξανάρθει στην Πάρο, αλλά και για νέες αφίξεις. Υπάρχει μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι, αλλά τηρουμένων των αναλογιών και της κατάστασης που επικρατεί θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».

Ο κ. Μπαφίτης αναφέρεται στην κάθετη μείωση των κρατήσεων από έλληνες επισκέπτες: «Πρόκειται και για ακυρώσεις, αλλά και για μια γενικότερη ελάττωση στο ρυθμό των κρατήσεων σε σχέση με άλλες χρονιές. Ξεκίνησαν από τον Μάιο και συνεχίζουν ακόμα και τώρα στις αρχές Αυγούστου. Ο κόσμος δεν έχει ούτε χρήματα, αλλά ούτε και διάθεση για διακοπές μετά από όσα έχουν συμβεί και είναι λογικό». 

Την ίδια στιγμή, σε νησιά όπως η Ρόδος παρατηρήθηκε ελάχιστη μείωση στην εισροή ξένων τουριστών από την Κεντρική Ευρώπη: 'Αγγλοι, Γερμανοί, Δανοί ,Φινλανδοί, Ισραηλινοί και Βέλγοι ήταν οι τουρίστες που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση τον Ιούλιο, ενώ σε ανάλογα υψηλά ποσοστά εξελίσσεται και για τον Αύγουστο η τουριστική κίνηση στο νησί.

Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τον Ιούλιο έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο, 411.114 άτομα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ο αριθμός τους είχε φτάσει τα 419.641 άτομα, καταγράφοντας μία μείωση σε ποσοστό 2,03%.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης:

Τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να αποκαθίσταται η τουριστική «τάξη» στο νησί, αφού αρχίζει η τουριστική κίνηση να είναι όλο και μεγαλύτερη και οι επισκέπτες να προβαίνουν μάλιστα και πιο ελεύθερα και σε πιο ακριβές αγορές. Η Ρόδος ήταν και θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας στην Ελλάδα για τους ξένους, αφού προσφέρει δελεαστικές τιμές και πολλές ομορφιές. Ωστόσο, πλέον είναι απαγορευτική για τους έλληνες τουρίστες, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάννησα στην πλειοψηφία τους και λόγω των ακτοπλοϊκών, αλλά και λόγω της γενικότερης κακής ψυχολογίας.

Λιγότερη είναι η μείωση στις κρατήσεις των Ελλήνων τουριστών σε καταλύματα που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι ακυρώσεις που είχαν γίνει τις πρώτες ημέρες των capital controls έχουν αρχίσει να αναπληρώνονται σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: