21.8.15

"Δεν μπορώ να δεχτώ ο πρωθυπουργός να εξαρτάται από την ψήφο ανθρώπων όπως ο Αδωνις"...

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου H Μαρία Κανελλοπούλου εξηγεί τους λόγους, να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα...
Την απόφασή της να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα ανακοίνωσε χθες η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, καθώς και τα..
μελλοντικά της σχέδια.

«Θα μου πάρει λίγο χρόνο να καταλαγιάσει όλο αυτό που έζησα», δήλωσε. «Ηδη από τον Μάρτιο ήθελα να παραιτηθώ. Καταλάβαινα ότι δεν πάμε καλά. Καταλάβαινα και τις αντοχές μου».

Γεννημένη στα Καλάβρυτα, «σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο» όπως λέει, φανερά συγκινημένη, έχει πάνω από σαράντα χρόνια πορεία ως ενεργός πολίτης.

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τη γνώρισε ως ηθοποιό μέσα από σίριαλ και σημαντική φιλμογραφία («Peppermint» του Κώστα Καπάκα κ.ά.), ωστόσο η ίδια ήταν πάντα παρούσα στην πρώτη γραμμή σε επιτροπές αλληλεγγύης, αντιφασιστικές δράσεις και κινήσεις υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών, σε επιτροπές αγώνα της γειτονιάς της, του Αγ. Παντελεήμονα, αλλά και ως ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Στις εκλογές του 2007 και του 2009, κατέβηκε υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Αχαΐας, έπειτα εξελέγη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων έως το 2012. Την ίδια χρονιά, εξελέγη βουλευτής, με 8.760 ψήφους, 2η πίσω από τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας το 2015. Συμμετείχε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, την Επιτροπή Γερμανικών Αποζημιώσεων, την Επιτροπή Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας κ.ά.

Ηταν επίσης συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ), Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

• Γιατί αποχωρείτε από την πολιτική;

Ο Τσίπρας χρειάζεται πιο δυναμικούς ανθρώπους. Ανθρώπους με απόλυτη σιγουριά γι’ αυτό που κάνουν. Εγώ αμφιβάλλω για τα πάντα. Γι’ αυτό και δεν καταλογίζω τίποτα σε κανέναν. Επρεπε ο πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές και καλά έκανε. Προσωπικά, όμως, αν και θα τον στηρίξω, δεν μπορώ να ξαναείμαι υποψήφια. Ηταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για τη χώρα, αλλά και για μένα προσωπικά. Σωματικά και ψυχικά έφτασα στα όριά μου, όχι λίγες φορές. Ούτε το σώμα μου άντεξε –βιώνοντας πράγματα που δεν χρειάζεται να δημοσιοποιηθούν ούτε η συναισθηματική μου ακεραιότητα. Η απόφαση να μην ξανακατέβω υποψήφια έχει ωριμάσει μέσα μου, την έχω ήδη ανακοινώσει στην οργάνωση της Αχαΐας. Δεν θέλω να πάρω μέρος σ’ αυτόν τον αναπόφευκτο κομματικό εμφύλιο που έχει ξεκινήσει. Υπάρχουν άνθρωποι πολύ σημαντικοί και στις δύο πλευρές και υπάρχουν και άνθρωποι σαν κι εμένα που συνθλιβήκαμε ανάμεσα σε στρατούς.

• Πάντως μέχρι και το «παρών» που ψηφίσατε στην τελευταία ψηφοφορία, στηρίζατε την κυβέρνηση.

Και ακόμη το κάνω. Ωστόσο, δεν μπορώ να διαχωρίσω τους ανθρώπους με βάση τα «ναι», τα «όχι» και τα «παρών» τους. Και αυτό γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν έχουν όλα τα «ναι» ή τα «όχι» το ίδιο ειδικό βάρος. Υπό αυτή τη λογική, δεν θα μπορούσα να θεωρήσω ποτέ ότι το «όχι» της Ραχήλ Μακρή μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι με το «όχι» του Κώστα Ησυχου... Από την άλλη, η πολιτική έχει συγκεκριμένους κανόνες. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής. Είμαι επαγγελματίας πολίτης. Μπορώ να είμαι πολιτικός, μέχρι εκεί που μπορώ να υπερασπίζομαι τα όσα λέω. Πλέον, δεν μπορώ. Υπάρχουν πολλοί σύντροφοι, όπως ο Χρήστος Μαντάς ή ο Γεράσιμος Μπαλαούρας που εκτιμώ αφάνταστα. Ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά. Ολοι αυτοί και πόσοι άλλοι, με πραγματικό σθένος και αξία αλλά και περισσότερες αντοχές, μπορούν να συνεχίσουν.

• Και από εδώ και στο εξής, τι;

Η πολιτική δεν ασκείται μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο... Η Αριστερά δεν έχει χάσει την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μπλέχτηκα με το βουλευτιλίκι, γιατί πίστεψα σε μια τέτοια ευκαιρία. Απομακρύνομαι από αυτό, με την ίδια πίστη. Η Αριστερά δεν τελειώνει με μένα. Πάντα θα υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα την πηγαίνουν μπροστά. Θα κάνω όσα έκανα πάντα: αλληλεγγύη, μεταναστευτικό, αντιφασιστικό. Με τοπικές οργανώσεις, μέσα από συλλογικότητες. Από την άλλη, θα ήθελα πολύ να ξαναπαίξω. Στα σχέδιά μου είναι μια παράσταση με θέμα τη μετανάστευση, που τα χρήματα θα πηγαίνουν στους πρόσφυγες αλλά και στους καλλιτέχνες που δεν θα μπορέσουν να πάρουν ποτέ σύνταξη, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα.

• Θα ψηφίσετε;

Εννοείται. Θα περιμένω, βέβαια, να συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε ανθρώπους που θα υπηρετήσουν ανιδιοτελώς ιδέες. Στηρίζω τον πρωθυπουργό και έπραξε ορθά που κήρυξε εκλογές. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μπορεί να ανήκα στη «συνιστώσα της ουτοπίας» και να πίστευα πως με το συνέδριο θα μπορούσαν να λυθούν οι εσωκομματικές μας διαφορές και να δούμε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Αφού, όμως, δεν έγινε, καλύτερα να γίνουν εκλογές και να κινηθούν δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορώ να δεχτώ ο πρωθυπουργός να εξαρτάται από την ψήφο ανθρώπων όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης.

• Τι θα θέλατε να θυμούνται από εσάς;

Θα ήθελα να με θυμούνται ως έναν αξιοπρεπή άνθρωπο, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω, που κυνηγούσε το ανέφικτο. Δεν φοβάμαι για το πώς θα με χαρακτηρίσουν. Λυπάμαι όμως πολύ γιατί μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις έχουν αποδεσμευτεί τα χειρότερα που έχουμε οι άνθρωποι μέσα μας. Ο τρόπος που έχει ξεσπάσει αυτός ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που δεν μπορώ να το αντέξω. Ούτε τις προσωπικές επιθέσεις. Εβγαιναν και έλεγαν «να μην ξαναπεράσει από την Κοκκινιά». Και αυτό για μένα, που έχω δώσει αγώνες να ανήκουν χώροι όπως η πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα ή η Βικτώρια σε όλους. Που μας κυνηγούσε η Χρυσή Αυγή, κάνοντας περιπολίες. Με παρομοίασαν με όσους υπέγραφαν δηλώσεις στη Μακρόνησο... αφόρητα πράγματα... Οχι, δεν φοβάμαι να με πει κάποιος δειλή. Είμαι δειλή. Και συναισθηματική. Το συναίσθημα δεν είναι απαγορευμένη λέξη στην πολιτική. Αυτό είμαι και δεν θα υποδυθώ κάτι άλλο. Αυτό όμως δεν με κάνει μη χρήσιμη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: