11.8.15

Η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στο σενάριο εκλογών τον Σεπτέμβρη...

Η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, και οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζουν και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Όλα δείχνουν ότι αν ...
προχωρήσουν οι επόμενες μέρες σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και η συμφωνία υπογραφεί και ψηφιστεί από την ελληνική βουλή μέχρι την Πέμπτη, τα σενάρια για κάλπες τον Σεπτέμβριο ή στα τέλη Οκτωβρίου παραμένουν ενεργά.

Ωστόσο η χθεσινή γραπτή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη μιλάει για σχεδιασμό νομοθετημάτων μετά τη συμφωνία και αναφέρει ότι «η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται» και προσθέτει ότι «στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη ημέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος».

«Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει», αναφέρει και καταλήγει ότι «παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει το πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα απαιτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκατασταθεί το αίσθημα ηρεμίας και κανονικότητας στην κοινωνία και να προωθηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και την λειτουργία τους κράτους».

Η κυβέρνηση θέλει να χρεωθεί την ευθύνη της προσφυγής στις κάλπες η εσωκομματική αντιπολίτευση και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, και όλα δείχνουν ότι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες η κ. Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι «η αποδυνάμωση της κυβέρνησης, ώστε να μην μπορεί να ψηφίζει μόνη της νόμους ανοίγει ζήτημα εκλογών».

Η βέβαιη καταψήφιση του τρίτου μνημονίου από την Αριστερή Πλατφόρμα ανοίγει εκ των πραγμάτων θέμα κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περίπου 35 διαφοροποιήσεις, ωστόσο αν και γίνονται κινήσεις για δημιουργία κόμματος από τον κ. Λαφαζάνη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πάρει μαζί του όλες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν ότι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο, ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να μην προλάβει να οργανωθεί σε κόμμα η Αριστερή Πλατφόρμα.

Η παρέμβαση της κ. Γεροβασίλη δεν ακυρώνει τον εκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού, ωστόσο ενδεχομένως να απομακρύνει το σενάριο του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: