18.8.15

Άμεσα σε λειτουργία μονάδες υποδοχής προσφύγων σε Κω...

...Λέρο και Χίο...
Άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο, όπως δήλωσε ο...
διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Παναγιώτης Νίκας - Δραματικές ώρες περνούν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου.
Στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα. Αλλά μέχρι τότε η κινητή μονάδα, που είναι ελαφριά και ευέλικτη κατασκευή, θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες, εξήγησε ο ίδιος, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Τα σημεία στα τρία νησιά έχουν εντοπιστεί, είπε ο κ. Νίκας, ενώ στη Λέρο ζητείται η παραχώρηση του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ για τις Κινητές Μονάδες, η υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις και με ιδρύματα.


Δραματικές ώρες περνούν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Εν τω μεταξύ δραματικές ώρες περνούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου. Περίπου 4.000 υπολογίζονται οι μετανάστες μόνο στη Λέσβο όπου καταφθάνουν κατά κύματα στα δύο κέντρα υποδοχής που λειτουργούν εκεί, δυναμικότητας πολύ χαμηλότερης από τον αριθμό των μεταναστών που υπάρχουν ήδη στο νησί.

Οι πρόσφυγες περιμένουν τη διαδικασία ταυτοποίησή τους για να φύγουν με πλοία για τον Πειραιά. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο και λόγω του Δεκαπενταύγουστου, τα πλοία της γραμμής είναι γεμάτα από ντόπιους ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν θέσεις για τους μετανάστες.

Την Κυριακή έφυγαν μόλις 147 πρόσφυγες και τη Δευτέρα περίπου 200 ενώ στο νησί υπολογίζεται ότι καθημερινά φθάνουν 1.500 - 2.000.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν είναι τουλάχιστον άθλιες. Χωρίς νερό και υποδομές υγιεινής στοιβάζονται στα δύο κέντρα υποδοχής στην Μόρια και στον Καρά Τεπέ, αλλά επειδή δεν χωρούν, αρκετοί παραμένουν στο λιμάνι.

Πρόβλημα έχει προκύψει και με τη σίτισή τους καθώς οι επιχειρηματίες που τροφοδοτούν τους μετανάστες, εκβιάζουν τις αρχές, ότι θα σταματήσουν την τροφοδοσία με γεύματα, εάν δεν πληρωθούν μέρος των όσων έχουν να λαμβάνουν.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση εκτάκτου σχεδίου δράσης (προϋπολογισμού 300.000 ελβετικών φράγκων) για τη διευκόλυνση των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Αθήνα.

Το σχέδιο, με χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, περιλαμβάνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικά είδη) σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την Κω και θα ακολουθήσουν, άμεσα, η Λέσβος και στη συνέχεια η Σάμος και η Χίος.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: