6.8.15

«Πλήρωσε όσο σε πληρώνουν»...

Παρότι ο Νόμος Ισης Αμοιβής στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το 1963 επί προεδρίας Τζον Κένεντι, περισσότερα από πενήντα χρόνια αργότερα οι στατιστικές δείχνουν πως κατά μέσο όρο για κάθε...
δολάριο που κερδίζουν οι άντρες, οι γυναίκες παίρνουν μόλις 0,77 σεντς, ενώ αν είναι Αφροαμερικανίδες 0,64 σεντς και Λατίνες 0,56.
Ενοχλημένη από αυτή τη συστημική ανισότητα, ομάδα γυναικών και αντρών επιχειρηματιών αποφάσισε να δώσει τη δική της απάντηση μειώνοντας τις τιμές των προϊόντων της για τις γυναίκες.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη σχεδιάστρια Ελάνα Σλένκερ στην Πενσιλβάνια. Σε αυτή την Πολιτεία το χάσμα φτάνει στο 76%, γι’ αυτό ό,τι πουλά στο κατάστημά της «Less Than 100» διατίθεται 24% φτηνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. «Κουράστηκα να διαβάζω για την ανισότητα στις αμοιβές, για τη μικρή εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης ή στην κυβέρνηση κ.λπ. κ.λπ. Και τότε μου ήρθε η ιδέα να πληρώνουν οι γυναίκες όσο τις πληρώνουν», εξηγούσε στην Daily Mail. «Ηξερα ότι έτσι θα έφερνα ξανά το θέμα στο προσκήνιο. Πράγματι η πρακτική αυτή είναι τόσο άδικη όσο άδικο είναι και το χάσμα στις αμοιβές».
Το παράδειγμα βρήκε μιμητές σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, ξεσηκώνοντας την μήνιν των Ακτιβιστών για τα Δικαιώματα των Ανδρών που κάλεσαν σε μποϊκοτάζ αυτών των καταστημάτων καταγγέλλοντας «διακρίσεις» εναντίον τους.
Περιγελώντας τους ως ανόητους στο Διαδίκτυο, ο Μπρεντ Λάιμαν της ανεξάρτητης δισκογραφικής M’Lady’s Records του Ορεγκον που προσφέρει τα cd της 23% φτηνότερα στις γυναίκες, συμπύκνωσε τη στόχευση του νέου κινήματος: «Προσωρινά μας αποκαλούν “τρελοκομείο”. Αλλά θα υπάρξει πραγματική πρόοδος όταν αυτή η διαφοροποίηση τιμών αρχίσει και εφαρμόζεται μαζικά σε καταστήματα τροφίμων ή υπηρεσιών. Τότε θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν και το χάσμα των αμοιβών».
Ηδη επιχειρηματίες από τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Βρετανία έχουν έρθει σε επαφή με τη Σλένκερ για να συζητήσουν την πιθανότητα ανάλογων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρωτοβουλίας δράσης...

Χριστίνα Πάντζου
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: