16.8.15

«Παραιτήσου Ντίλμα»...

Διαδηλώσεις κατά της προέδρου Ντίλμα Ρουσεφ στη ΒραζιλίαΜαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας διοργανώθηκαν την Κυριακή, με τη βοήθεια των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. 
Οι συγκεντρώσεις αυτές θεωρούνται...
βαρόμετρο της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.   

Οι διαδηλωτές με μεγάλα πανό ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου, που παλεύει για την πολιτική της επιβίωση, αφενός λόγω μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί από το κόμμα της -το Εργατικό Κόμμα- και αφετέρου λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας. Η σημερινή είναι η τρίτη τέτοια διαδήλωση κατά της Ρούσεφ από τις αρχές του χρόνου, μετά τις μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Διαδήλωση κατά της Ντίλμα Ρούσεφ μπροστά στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας

AP Photo/Eraldo Peres

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μαζικότητα αυτών των συγκεντρώσεων μπορεί να καθορίσει και το μέλλον του κινήματος. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, κρατώντας σημαίες της Βραζιλίας, κατά μήκος της παραλίας Copacabana και μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι η διαδήλωση είναι μικρότερη σε όγκο από την αντίστοιχη του Μαρτίου.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως την μητρόπολη του Αμαζονίου Μπελέμ και την Μπέλο Οριζόντε στα κεντρικά.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αρκετές χιλιάδες πορεύτηκαν στην κεντρική λεωφόρο όπου βρίσκονται τα περισσότερα υπουργεία, προς το Κοινοβούλιο. Σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι έχουν διοργανωθεί 200 τέτοιες διαδηλώσεις. 

Οι διοργανωτές είναι ακτιβιστές που συντονίζονται μέσω του διαδικτύου, με αιτήματα που κυμαίνονται από την παραπομπή της Ρούσεφ σε δίκη για διαφθορά μέχρι την επιστροφή της χούντας που είχε την εξουσία από το 1964 έως το 1985. Το κυριότερο αίτημα ωστόσο φαίνεται να είναι η διεύρυνση των ερευνών στην υπόθεση διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή Petrobras, που άρχισε πριν ένα χρόνο ως μια έρευνα για ένα δίκτυο δωροδοκιών μέσα στην εταιρεία με αντάλλαγμα την παραχώρηση συμβολαίων, και μέχρι τώρα έχει αποκαλύψει πόσο βαθιά είναι η διαφθορά στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας, με την εμπλοκή πολιτικών και από το κυβερνών κόμμα και από την αντιπολίτευση, καθώς και στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. 

Τα επίπεδα δημοφιλίας της Ρούσεφ έχουν πέσει σε επίπεδα πρωτοφανή από το 1992 όταν ο τότε πρόεδρος Fernando Collor de Mello εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μόνο το 8% των Βραζιλιάνων θεωρεί την κυβέρνηση «σπουδαία» ή «καλή», ενώ το 71% την χαρακτηρίζει «αποτυχημένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: