17.8.15

Συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας...

Συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνοΚατά 0,4% υποχώρησε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η...
κατανάλωση των νοικοκυριών, που ανέρχεται περίπου στο 60% του ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,8% έπειτα από αύξηση 0,4% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση 0,1% έπειτα από αύξηση 2,8% στο πρώτο τρίμηνο.
Η εξωτερική ζήτηση συνέβαλε από την πλευρά της αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ (-0,3 της μονάδας), ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 4,4% μικρότερες εκείνων του πρώτου τριμήνου.
Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο μία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίμηνο. Σε ετήσιους ρυθμούς, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%, ενώ οι αναλυτές φοβούνταν ότι θα ήταν μεγαλύτερη (-1,9%).

Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Τα στοιχεία αυτά ασκούν πίεση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο οποίος προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια να επανεκκινήσει την τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο μέσω μίας πολιτικής που αποκαλείται "abenomics" και αποτελείται από τρεις άξονες:  δημοσιονομική ευελιξία, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: