19.8.15

Δημοσιογράφος ξεσκέπασε το «εργοστάσιο τρολ» του Πούτιν...

Game of Trolls: Δημοσιογράφος ξεσκέπασε το «εργοστάσιο τρολ» του ΠούτινΡωσικό δικαστήριο αποφάσισε την συμβολική αποζημίωση της 34χρονης ανεξάρτητης δημοσιογράφου, Λιουντμίλα Σαβτσούκ, με ένα ρούβλι από έναν οργανισμό που ονομάζεται «Υπηρεσία Διαδικτυακών Μελετών» και έχει ως αποστολή να...
προσλαμβάνει άτομα που εργάζονται για να γεμίζουν το διαδίκτυο με σχόλια υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η υπηρεσία στεγάζεται σε κτήριο στην Αγία Πετρούπολη και έργο της είναι να κάνει προπαγάνδα υπέρ της πολιτικής Πούτιν online, οι εργαζόμενοι δουλεύουν δώδεκα ώρες την ημέρα και με μισθό 750 δολάρια τον μήνα έχουν αποστολή να «βομβαρδίζουν» το διαδίκτυο με σχόλια που επαινούν τον Πούτιν, ενώ όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα άτομα αυτά κάνουν την «βρώμικη δουλειά» για το Κρεμλίνο, με στόχο να χειραγωγούν τα social media.



Η Λιουντμίλα Σαβτσούκ, πρώην εργαζόμενη στην «Υπηρεσία Διαδικτυακών Μελετών», είχε καταθέσει μήνυση για μη καταβολή δεδουλευμένων καθώς και για μη ύπαρξη συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους. Η δημοσιογράφος δήλωσε στην Guardian ότι αναζήτησε εργασία στην παραπάνω υπηρεσία, στην οποία παρουσιάστηκε ως φιλικά προσκείμενη στον Πούτιν, με απώτερο στόχο να ξεσκεπάσει το έργο της.

Το δικαστήριο αποφάσισε την συμβολική αποζημίωση της δημοσιογράφου με ένα ρούβλι, αφού ήδη η ίδια και η υπηρεσία είχαν έρθει σε συμβιβασμό με την απόφαση η «Υπηρεσία Διαδικτυακών Μελετών» να καταβάλει στην πρώην εργαζόμενή της ως αποζημίωση τον μισθό ενός μήνα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου η δημοσιογράφος δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτή τη νίκη. Πέτυχα τον στόχο μου που ήταν να βγάλω τα τρολ του Internet από την σκιά».

Η Λιουντμίλα Σαβτσούκ εργάστηκε για δύο μήνες στην «Υπηρεσία Διαδικτυακών Μελετών» και απολύθηκε, όταν δημοσίευσε με ψευδώνυμο άρθρα της σε τοπικές εφημερίδες καταγγέλλοντας «το εργοστάσιο - προπαγάνδα» του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την παραπάνω υπηρεσία, ενώ η βρετανική Guardian αναφέρει ότι οι αρχές στην Ρωσία έχουν εντείνει την προπαγάνδα υπέρ της πολιτικής της Μόσχας, καθώς το ουκρανικό ζήτημα έχει δημιουργήσει ένταση με την Δύση και οι σχέσεις Δύσης - Κρεμλίνου έχουν γνωρίσει την μεγαλύτερη ένταση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: