12.8.15

Οργή των Ελλήνων στη Νέα Ζηλανδία...

  Εκλεισε η πρεσβεία και για να εξυπηρετηθούν πάνε στην ...Αυστραλία!...

Επιστολή διαμαρτυρίας

Την απόγνωση και την αγανάκτηση τους εκφράζουν οι Ελληνες που ζουν στη Νέα Ζηλανδία με αφορμή την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία της Πρεσβείας της Ελλάδα στο... Wellington, αλλά και τη μη πρόβλεψη ενός έμμισθου Προξενείου το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Με επιστολή τους μέλη Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις, Αδελφότητες και Σωματεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας ζητούν να ληφθεί μία απόφαση. Πλέον για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν στην Καμπέρα αεροπορικώς. Ενδεικτικά από το Wellington χρειαζόνται 5.5 ώρες, ενώ το κόστος ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 ευρώ, χωρίς τα έξοδα διαμονής.
Στη Νέα Ζηλανδία υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 5000-6000 Έλληνες.

Η επιστολή

Καλησπέρα σας από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία.
Σας στέλνω με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας να αναστείλει τη λειτουργία της Πρεσβείας της Ελλάδα στο Wellington. Κρίνουμε άδικη για τους Έλληνες της Νέας Ζηλανδίας την απόφαση αυτή χωρίς καν την πρόβλεψη ενός έμμισθου Προξενείου το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Να σας ενημερώσω ότι η πρώτη νύξη περί αναστολής της λειτουργίας της Πρεσβείας έγινε το 2012. Τότε στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων, η Ελληνική Κοινότητα του Wellington πρότεινε τη μεταφορά της Ελληνικής Πρεσβείας σε ιδιόκτητο χώρο της Κοινότητας έναντι πολύ μικρού μισθώματος. Η επιστολή διαμαρτυρίας και η πρόταση του 2012 έμεινε αναπάντητη. Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να έχουν δαπανηθεί αυτά τα τρία χρόνια σε ενοίκια, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί και θα μπορούσε τελικώς να αποφευχθεί η απόφαση αναστολής στην παρούσα φάση.
Μετά την πρόσφατη απόφαση αναστολής, εστάλη εκ νέου πρόταση, 03/08/2015, με περισσότερες επιλογές, ωστόσο ξανά δε λάβαμε καμία απάντηση.
Αυτή τη στιγμή για την εξυπηρέτηση μας, μας παραπέμουν  στην Πρεσβεία της Κανμπέρας στην Αυστραλία. Η απόφαση αυτή είναι άνευ λογικής και αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Ενδεικτικά η μετάβαση μας από το Wellington στην Καμπέρα απαιτεί πολυέξοδη και πολύωρη αεροπορική μετακίνηση (ενδεικτικά από το Wellington χρειαζόμαστε 5.5 ώρες και το κόστος ανέρχεται το ελάχιστο στα 600 ευρώ, χωρίς τα έξοδα διαμονής). Οι ιθύνοντες της απόφασης δε λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική της Ελληνικής παρουσίας στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 4.500.000 κατοίκων. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 5000-6000 Έλληνες βρίσκονται στη χώρα , ένας αριθμός κατακόρυφα αυξανόμενος την τελευταία τριετία μετά τις οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Η επίσημη εκπροσώπηση της χώρα μας μέσω μιας Πρεσβείας ή έστω ενός έμμισθου Προξενείου είναι απαραίτητη τόσο για την εξυπηρέτηση της Ομογένειας (π.χ δήλωση γέννησης παιδιών, ανανεώσεις διαβατηρίων , κληρονομικές υποθέσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα) όσο και για την αίσθηση της ασφάλειας και της επίσημης εκπροσώπησης και παρέμβασης της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή (π.χ σεισμός). Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην πόλη του Christchurch, το 2011. Κρίνουμε λοιπόν ότι για την αίσθηση της ασφάλειας μας, τόσο εμάς που κατοικούμε εδώ, όσο και των οικογενειών μας πίσω στην Ελλάδα , είναι αναγκαία η επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας Πρεσβείας ή ενός έμμισθου Προξενείου, το οποίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αποτελέσει γέφυρα για την επικοινωνία μας με την Ελλάδα.
Η Ελληνική Διασπορά της Νέας Ζηλανδίας και οι προσφάτως εκπατρισμένοι Έλληνες που εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών μεταβήκαμε σε αυτή τη φιλόξενη χώρα, ζητάμε από την Ελλάδα και από τους Έλληνες πολιτικούς να σεβαστούν το αίτημα μας και να απαντήσουν στη νέα πρόταση μας η οποία έχει σταλεί από 03/08/2015. Ως Έλληνες πολίτες με υποχρεώσεις και δικαιώματα απαιτούμε αυτή τη στιγμή από το Ελληνικό κράτος να μη μας στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα για απρόσκοπτη συναλλαγή και σύνδεση με τη χώρα μας.
Σας επισυνάπτω την επιστολή που εστάλη στις 03/08/2015 και έχει προσυπογραφεί από όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις, Αδελφότητες και Σωματεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας.
Ελπίζουμε στη  συμπαράσταση και κοινοποίηση σας
Με εκτίμηση
Ειρήνη Αντωνογιαννάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: