18.8.15

Με τον σκύλο που τους «μυρίστηκε» τα βάζουν τώρα οι επίδοξοι δραπέτες της Κέρκυρας ...

Μόνο 3 από τους 11 βαρυποινίτες κρατούμενους των φυλακών Κέρκυρας παραδέχτηκαν χθες ενώπιον του αυτόφωρου δικαστηρίου ότι έσκαψαν το τούνελ της μεγάλης απόδρασης που σχεδίαζαν.

Οι υπόλοιποι 8 κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι...
δεν είχαν καμία σχέση με την σχεδιαζόμενη απόδραση, ωστόσο 10 από τους 11 καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για απόπειρα απόδρασης και 5 επιπλέον σε φυλάκιση 20 μηνών για οπλοκατοχή, καθώς βρέθηκαν στα κελιά τους αυτοσχέδια μαχαίρια και καλέμια.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προκλήθηκε ένταση όταν οι κατηγορούμενοι βαρυποινίτες κινήθηκαν εναντίον του 30χρονου μάρτυρα, ο σκύλος του οποίου «μυρίστηκε» την απόπειρα απόδρασης και οδήγησε στην αποκάλυψη του τούνελ, μήκους 25-30 μέτρων, βάθους 2 μέτρων και πλάτους 80 εκατοστών και χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για να τον προστατεύσουν.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 4 Έλληνες βαρυποινίτες, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Βιλανάκης, 6 Αλβανοί και 1 Ρουμάνος, κρατούμενοι όλοι της Ζ΄ πτέρυγας των φυλακών Κέρκυρας.
Όπως έγινε γνωστό, οι κρατούμενοι είχαν καλύψει το τελευταίο διάστημα με κουρτίνες και κουβέρτες τα παράθυρα των κελιών τους, έτσι ώστε να μην είναι ορατό από έξω το τι γινόταν μέσα, κάτι που ωστόσο απαγορεύεται ρητά από τον σωφρονιστικό κώδικα.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο τελευταίος έλεγχος στις φυλακές, που θεωρούνται υψίστης ασφαλείας, έγινε στις αρχές Ιουνίου και εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες ξεκίνησε η διάνοιξη του τούνελ. Αρχικά άνοιξαν μία τρύπα κάτω από ένα κρεβάτι στο κελί Ζ6 και από εκεί οι…σκαπανείς έμπαιναν με βάρδιες και συνέχιζαν το σκάψιμο. Το χώμα που έβγαζαν από τα έγκατα της γης το χρησιμοποιούσαν για να…ντύνουν το κενό κάτω από τα σιδερένια κρεβάτια τους.

Από το Σάββατο ξεκίνησε νέος εξονυχιστικός έλεγχος σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κέρκυρας από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και παράλληλα, δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνεχίζουν να ελέγχουν το τούνελ που άνοιξαν οι κρατούμενοι κάτω από τις φυλακές και οδηγούσε στο δρόμο πίσω από το σωφρονιστικό κατάστημα, προς την περιοχή της Γαρίτσας.

Οι δράστες έσκαβαν το τούνελ χρησιμοποιώντας τάπερ, κουτάλια, πιρούνια, αλλά και αυτοσχέδια καλέμια, ενώ στο εσωτερικό του είχαν βάλει λάμπα και ανεμιστήρα, καθώς «εργαζόταν» σε συνθήκες σκότους και ζέστης.

Όπως κατέθεσε ο 30χρονος μάρτυρας βγάζει κάθε μέρα τον σκύλο του βόλτα σε εκείνη την περιοχή και το περασμένο Σάββατο τον άφησε χωρίς το λουρί. Πρόσεξε ότι ο σκύλος στάθηκε πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και παρέμεινε εκεί για ώρα και όταν ο ίδιος πλησίασε άκουσε θόρυβο κάτω από την άσφαλτο και επειδή γνώριζε ότι βρίσκεται δίπλα στις φυλακές, ενημέρωσε τον υπάλληλο που είχε βάρδια στην εξωτερική φρουρά και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Αμέσως ήχησαν οι σειρήνες, κλήθηκε η αστυνομία και η έρευνα οδήγησε στην αποκάλυψη του τούνελ της μεγάλης απόδρασης.

Εθνος - Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: