19.8.15

Συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό ζητάει ο Σταύρος...

Σταύρος Θεοδωράκης
Σε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα προέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης με επιστολή του στην Ζώη Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με... το Ποτάμι, η βασική αιτία ήταν «η αδυναμία της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών».

Με αφορμή την ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού καλεί την Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό συζήτηση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου για την ενημέρωση του κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.

Στην επιστολή παρουσιάζονται στοιχεία για την κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και τη μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται.

Σε επίθεση στην κυβέρνηση προχωράει το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «επίσημα κυβερνητικά χείλη παρουσιάζουν την Ελλάδα ως τη μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει σύνορα».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους παράνομους διακινητές, σε τέτοιο σημείο ώστε ενώ στην αρχή τους έτους η αναλογία εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ήταν ένα προς ήταν 1/9, πλέον να έχει αντιστραφεί εις βάρος της Ελλάδας και να έχει γίνει 1,5/1. 

Σφοδρή κριτική στην Τασία Χριστοδουλοπούλου ασκεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, ισχυριζόμενος ότι επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας δεν έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης της μετανάστευσης, ώστε να επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων ύψους 460,7 εκατ. ευρώ και να εφαρμόσει νέα προγράμματα.

«Είναι φανερό», σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοδωράκης, «ότι η αδυναμία σχεδιασμού, επιχειρησιακού προγραμματισμού και συντονισμού στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, οδηγεί στη δημιουργία μιας συνεχούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Και προσθέτει: «Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής αβελτηρίας είναι ότι το βάρος της υποδοχής και φιλοξενίας, αυτών των ανθρώπων το επωμίζονται κυρίως τα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης, όπου ούτε οι αναγκαίες υποδομές και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν. Η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης για την υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων δημιουργεί ανθρωπιστικό ζήτημα με εκατοντάδες ανθρώπους να περιπλανώνται αβοήθητοι στους δρόμους των νησιών κατά κύριο λόγο αλλά και των μεγάλων πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στη Βουλή για μία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για 5 + 1 βασικές πτυχές του μεταναστευτικού:

«Γιατί δεν έχει έως σήμερα καταρτιστεί εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας αναφορικά με την είσοδο, υποδοχή και φιλοξενία των νεοεισερχόμενων μεταναστών - προσφύγων; Πώς σχεδιάζει να διαχειριστεί αυτόν το μεγάλο αριθμό ανθρώπων, δεδομένου ότι δεν μπορούν φυσικά να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά και με ποια μέτρα σκοπεύει να ανακουφίσει τις νησιωτικές περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί πριν να πληγούν ανεπανόρθωτα οι τοπικές κοινωνίες και ο τουρισμός;
Πόσες προτάσεις χρηματοδότησης έχουν υποβληθεί έως σήμερα για δράσεις που αφορούν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ποιος είναι ο προϋπολογισμός και ποιο το χρονοδιάγραμμα ανά Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πόσα και ποια έργα και με τι προϋπολογισμό το καθένα έχουν ανατεθεί με βάση την τροπολογία της κυβέρνησής σας που προβλέπει την ανάθεσή τους χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού;
Σε τι ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο, ώστε, να εφαρμοστεί από την Τουρκία το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας Τουρκίας και η Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας;
Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας ώστε να διαφυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορά μας με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο του προσωπικού του Λιμενικού;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: