18.8.15

ΚΥΠΡΟΣ: Καυτή πατάτα το περιουσιακό - Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω...



Λευκωσία: Το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να κολλήσουν στο περιουσιακό βλέπουν εμπλεκόμενοι, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις των πρωταγωνιστών. Ενημερωμένη...
πηγή ανέφερε στον «Φ» πως το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός Σεπτεμβρίου και πως πολλά ζητήματα, νομικά και πρακτικά, θα τεθούν προς συζήτηση τόσο στο επίπεδο των διαπραγματευτών όσο και σε αυτό των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Επί του παρόντος οι θέσεις που παρουσιάζονται επιβεβαιώνουν τις διαφωνίες ποπυ υπάρχουν.

Πρώτο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια που θα καθορίζουν τα δικαιώματα τόσο των νομίμων ιδιοκτητών όσο και των χρηστών. Τούτο θεωρείται δύσκολο εγχείρημα δεδομένων των εκατέρωθεν θέσεων για το ποιος θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, ιδιοκτήτης ή χρήστης.

Δεύτερο, η ε/κ πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της ατομικής προσφυγής στη Δικαιοσύνη, εντός και εκτός Κύπρου, εάν δεν ικανοποιηθεί ο επηρεαζόμενος από την απόφαση της Επιτροπής για το περιουσιακό. Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να ευνοεί τα ζητήματα αυτά να λύνονται στα δικαστήρια. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο σχέδιο Ανάν, απαγορεύονταν οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ κι άλλα δικαστικά όργανα και οι αποφάσεις της επιτροπής θεωρούνταν τελεσίδικες.

Τρίτο, στο τραπέζι, χωρίς να υπάρξει ωστόσο κατάληξη, είναι και το θέμα της εναλλακτικής κατοικίας. Δηλαδή, ο επηρεαζόμενος να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σπίτι/ περιουσία στο ίδιο συνιστών κρατίδιο που διαμένει με παραχώρηση τούτων από το κράτος.

Τέταρτο, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαβεβαιώσει οργανωμένα σύνολα που επηρεάζονται από το περιουσιακό ότι στις συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της απώλειας χρήσης. Το θέμα, βέβαια, είναι ποιος θα πληρώσει τόσο τις αποζημιώσεις όσο και την απώλεια χρήσης, σε περίπτωση βέβαια που αυτό θα συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, ‘Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ενημερώνοντας πρόσφατα ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία, ανέφερε πως το οικονομικό παραμένει πρόβλημα, το κόστος είναι σημαντικό και ότι ο ίδιος αναζητεί επενδυτές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτσού, σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι» ανέφερε πως η Επιτροπή Περιουσιών που θα συσταθεί μετά τη λύση του Κυπριακού, θα προσφέρει θεραπείες «στα δικαιώματα των παλαιών ιδιοκτητών αλλά και των νέων». Ανέφερε πως στόχος της Επιτροπής αυτής θα είναι να βρίσκει λύσεις χωρίς να έρχονται σε αντιπαράθεση «οι πρώην με τους νυν ιδιοκτήτες»( εννοώντας τους νόμιμους με τους χρήστες). Είπε περαιτέρω πως όλα θα περνούν από την Επιτροπή ακόμη και εάν οι δύο καταλήξουν σε διακανονισμό.

«Ένταξη του νέου καθεστώτος της Κύπρου στην ΕΕ»

Ο Τούρκος υπουργός Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Έχουμε εκφράσει την κοινή ικανοποίηση για τη θετική ροή των συνομιλιών στο νησί», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας τα εξής, που δείχνουν και τις προσεγγίσεις της Άγκυρας για τη μορφή της λύσης:

«Θα έρθουμε και πάλι μαζί και να αναλάβουμε το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε μια λύση, πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και πώς το νέο καθεστώς της Κύπρου θα ενταχθεί στην ΕΕ»!

Συμμαχία: Θα λύσουν το περιουσιακό χωρίς να το... λύσουν

Από το δίκαιο αίτημα της επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί της διατήρησης του επίπλαστου «καλού κλίματος» αφήνουν τους πρόσφυγες στο έλεός τους, να λύσουν μόνοι τους το ζήτημα επανάκτησης της περιουσίας τους και κάτω από αντίξοες συνθήκες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών διά της γ.γ. Ειρήνης Μάντολες σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημερώνει μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας ούτε και τους πολίτες, παρά μόνο συστήνει υπομονή. «Ως Συμμαχία Πολιτών τον ενημερώνουμε ότι δεν πολιτευόμαστε με κακία αλλά με επιχειρήματα και προτάσεις. Γι' αυτό και τον καλούμε αντί να κοιμίζει τον λαό με ατάκες, καλό θα είναι να συγκαλεί πιο έγκαιρά το Εθνικό Συμβούλιο».

Η Συμμαχία Πολιτών εξέφρασε την ανησυχία της «μήπως τελικά οι Αναστασιάδης-Ακιντζί αποφάσισαν να λύσουν το περιουσιακό χωρίς να το λύσουν. Δηλαδή αντί να αναγνωρίσουν στους πρόσφυγες το δικαίωμα στις περιουσίες τους, τελικά τους σέρνουν σε μια επιτροπή με ίσο αριθμό Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων δικαστών και με ίσα δικαιώματα ανάμεσα στον πρόσφυγα και στον σφετεριστή της περιουσίας του». Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει η Συμμαχία, με αυτή τη μεθόδευση Αναστασιάδη-Ακιντζί, ένας ξένος δικαστής θα αποφασίζει αν ένας πρόσφυγας θα πάρει πίσω το σπίτι και την περιούσια του.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: