26.8.15

Πέφτουν τα ποσοστά της Μέρκελ...

 Η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της Γερμανίδας καγκελαρίου υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, λόγω των...

διαφωνιών στο εσωτερικό του κοινοβουλευτικού συνασπισμού σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ και η δημοτικότητα της καγκελαρίου έχει υποστεί πλήγμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Forsa δείχνει ότι ο συντηρητικός συνασπισμός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) συγκεντρώνει ποσοστό 41%, δύο μονάδες λιγότερες από ό,τι μία εβδομάδα πριν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που μοιράζονται την εξουσία στο πλαίσιο ενός "μεγάλου συνασπισμού" με τη Μέρκελ, δεν επωφελούνται, παραμένοντας στο 23%. Το ριζοσπαστικό κόμμα Αριστερά (Die Linke) και το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνουν 11% και 4% αντίστοιχα.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν την Μέρκελ αν διεξάγονταν άμεσες εκλογές για την καγκελαρία έπεσε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, στο 53%, σημειώνοντας υποχώρηση δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Ωστόσο η Μέρκελ παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς καγκελαρίους μεταπολεμικά και, αν και ο αντίπαλός της του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κερδίζει δύο μονάδες, παραμένει μακράν δεύτερος με ποσοστό 14%.

Ο επικεφαλής της Forsa Μάνφρεντ Γκέλνερ δήλωσε πως ο λόγος για την πτώση των ποσοστών της Μέρκελ είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία την περασμένη Τετάρτη για το πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όταν ο αριθμός των διαφωνούντων στις τάξεις του κόμματός της, που ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, υπογραμμίζει τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος της Ελλάδας.

Ο Γκέλνερ είπε πως ενώ το 41% είναι το μέσο ποσοστό υποστήριξης των συντηρητικών που καταγράφηκε από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας, όταν διενεργήθηκε η έρευνα της κοινής γνώμης, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 40% την Παρασκευή.

Ο σχετικά μεγάλος αριθμός των διαφωνούντων "είχε ως αποτέλεσμα η Άγγελα Μέρκελ να καταγράψει το χαμηλότερο ποσοστό της φέτος", ανέφερε σε μία δήλωση ο Γκέλνερ.

Η Μέρκελ, που μεταβαίνει σήμερα στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, όπου οι διαδηλώσεις εναντίον των προσφύγων μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντιμετωπίζει επίσης την κριτική για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκαλεί το κύμα αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Γερμανία.

Οι επόμενες ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: