9.8.15

Πολιτικός καύσωνας στο Παρίσι...

Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά ΟλάντΣε κλίμα επαγρύπνησης και ετοιμότητας βρίσκονται οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ο Φρανσουά Ολάντ και το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Γιατί υπάρχουν...
πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που απαιτούν διαρκή εγρήγορση, όπως η μετανάστευση, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές, απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο Γάλλος πρόεδρος προβάλλει την προοπτική της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», με την προώθηση νέων προτάσεών του προς συζήτηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Φρανσουά Ολάντ στην κινητοποίηση της κυβέρνησης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η μεγάλη διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί 30 Νοεμβρίου μέχρι 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Ο ίδιος έχει επενδύσει προσωπικά όλη του την ενέργεια στην προσπάθεια αυτή, επιδιώκοντας μια εντυπωσιακή ενίσχυση του διεθνούς του κύρους, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, ο Φρανσουά Ολάντ επαναλαμβάνει ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές το 2017 συνδέεται με μια «αξιόπιστη μείωση της ανεργίας» το 2016. Σε δείπνο της Ενωσης Προεδρικού Τύπου, προσδιόρισε ότι η μείωση της ανεργίας πρέπει να έχει διάρκεια, για να είναι η ελάττωση αυτή αξιόπιστη. «Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες και ασφαλώς πρόκειται για στοίχημα. Παίρνω το ρίσκο. Εχω αναλάβει μια υποχρέωση, που πρέπει να τηρηθεί» προσδιόρισε, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία σε υποψηφιότητα».

Η δήλωση αυτή συνέπεσε με ανακοίνωση οργανισμών για «στασιμότητα» στον τομέα της απασχόλησης. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «η ανεργία είναι ο εφιάλτης του Ολάντ». Από το 2012, που ανήγγειλε «αναστροφή της καμπύλης της ανεργίας», η Γαλλία απαριθμεί ένα επιπλέον εκατομμύριο ανέργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέλη Ιουλίου, ο αριθμός των ανέργων έφθασε στα 3,55 εκατομμύρια στη μητροπολιτική Γαλλία.

Στην Κεντροδεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί συνεχίζει την επιχείρηση ανάκτησης των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τους καλεί «να μη συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πολιτική του χειρότερου». Στο δεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» υποβόσκει ο ανταγωνισμός μεταξύ των βετεράνων ηγετών του. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ κερδίζει έδαφος σε δημοφιλία και εμφανίζεται ως «φαβορί» για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Αλλά ο Σαρκοζί διατηρεί την προτίμηση των μελών του κόμματος. Οι εντάσεις θα κορυφωθούν το 2016, όταν οι Σαρκοζί και Ζιπέ αντιπαρατεθούν σε σκληρή μονομαχία, για να διεκδικήσουν στις προκριματικές εκλογές το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου.

Προς το παρόν, ο Σαρκοζί κάνει μια ανάπαυλα στην πολιτική του δράση με διακοπές στην Κορσική, στο ιδιωτικό αγροτικό θέρετρο Μιρτολί κοντά στο Μπονιφάτσιο. Η παραμονή του στον τουριστικό αυτό χώρο των 2.500 στρεμμάτων, σε παραθαλάσσια περιοχή, όπου συρρέουν το καλοκαίρι πολιτικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες και βεντέτες του θεάματος, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια των ΜΜΕ για «πολυτελείς διακοπές σε κορσικανική στάνη». Ο ιδιοκτήτης του θερέτρου Μιρτολί, Πολ Καναρέλι, αντέδρασε, προσδιορίζοντας ότι η οικογένεια του Σαρκοζί διαμένει σε «ποιμενική κατοικία» που δεν ανταποκρίνεται στις περιγραφές του Τύπου.

Στην οικογένεια Λεπέν δεν θα υπάρξει θερινή ανάπαυλα για τον πατέρα και την κόρη, που συνεχίζουν τη σκληρή μονομαχία τους. Νέες περιπέτειες διανθίζουν το οικογενειακό θρίλερ, μετά την τριπλή νίκη που απέσπασε δικαστικά ο γηραιός ηγέτης. Ο Λεπέν πέτυχε την ακύρωση «συνεδρίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία», που είχε οργανώσει το Εθνικό Μέτωπο με στόχο την αλλαγή καταστατικού και την αναστολή του τίτλου του ως «επίτιμου προέδρου» του κόμματος.

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι 94% των μελών του κόμματος που πρόλαβαν να ψηφίσουν μέσω Ιντερνετ, αποφάνθηκαν υπέρ της αλλαγής καταστατικού. Εδειξε ότι είναι αποφασισμένη να αποκλείσει τον πατέρα της από το κόμμα και τον κάλεσε να παρουσιαστεί για δεύτερη φορά στις 20 Αυγούστου στο εκτελεστικό γραφείο του Εθνικού Μετώπου, το οποίο θα αποφανθεί για κυρώσεις σχετικά με «επίμαχες δηλώσεις» του και «προκλητική συμπεριφορά». Στον ιστορικό ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος μπορεί να επιβληθεί «μομφή» είτε προσωρινή ή οριστική διαγραφή του από το ακροδεξιό κόμμα. Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι σήμερα πλέον η Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει την ταυτότητα του Εθνικού Μετώπου. Ο Λεπέν μπορεί να είναι τροχοπέδη για την κόρη του, αλλά ουσιαστικά έχει πλέον περιθωριοποιηθεί.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: