28.8.15

«Το στοίχημα στην Υγεία μπορεί να κερδηθεί»...

Παναγιώτης Κουρουμπλής
Την πεποίθηση ότι όλα θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στον τομέα της Υγείας ύστερα από τρία χρόνια, χάρη στις προσλήψεις και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, εκφράζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην τελευταία του...
συνέντευξη ως υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κουρουμπλής εκτιμά ότι  ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλαγές που θα βελτίωσουν το σύστημα Υγείας, αρκεί να εφαρμοστούν.

Παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στην Υγεία, παραμένει η έλλειψη στελεχών και οργανωμένο μηχανογραφικό σύστημα και η απουσία χάρτη Υγείας. «Αυτός ο χρόνος θα είναι δύσκολος αλλά να ξέρετε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια η Υγεία δεν θα θυμίζει σε τιποτα αυτό το διαλυμένο σύστημα που παραλάβαμε».

«Όλα αυτά αλλά και η υλοποίηση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που ολοκληρώνεται είναι δράσεις σε εξέλιξη και πρέπει να προωθηθούν» τονίζει ο μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας.

Η συνταξιοδότηση στελεχών στο χώρο της Υγείας δεν τον ανησυχεί τον, καθώς όπως λέει ο ίδιος, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για 4500 προσλήψεις και επικουρικό προσωπικό, οι οποίες προχωρούν και «υλοποιούνται παρά τη νέα συμφωνία ...πιέσαμε, αξιώσαμε να γίνουν και εκτιμούμε ότι συνολικά χρειάζονται 13.000 προσλήψεις τις οποίες έχουμε ζητήσει απο την Ε.Ε.».

Επίσης, εξέφρασε την πικρία του για την κριτική που έγινε από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία χαρακτήρισαν προεκλογικού χαραχτήρα τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα».

«Εχω στεναχωρηθεί. Μαζί τις εξαγγείλαμε και τις υπερασπίζονταν κι αυτοί. Ατυχής στιγμή. Θεωρώ ότι είναι πολυ άδικο. Είναι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν το Μάρτιο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ,λέει ότι θα πρέπει να στηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να ενισχυθεί ο θεσμικός επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των νοσοκομείων και να προχωρήσουν οι αλλαγές στο φάρμακο.

«Ο δημόσιος τομέας είναι στόχος να γίνει δυνατός και ποιοτικός, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η κάλυψη των ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα. Θα συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά στα κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης» υποστήριξε.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης θωρεί ότι η λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης είναι κρίσιμη για τις δαπάνες στην Υγεία, όπως και η υλοποίηση του rebate όγκου που επιστρέφει στο κράτος 140 εκ. ευρώ ως ισοδύναμο για την κατάργηση των πέντε ευρώ.

Εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της νέας συμφωνίας στην Υγεία ήταν περιορισμένες. «Παρ' ότι από τους θεσμούς υπήρχε η άποψη να σταματήσουν οι προσλήψεις, πίεσαμε και τους πείσαμε οτι έπρεπε να γίνουν. Ζήτησαν να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 1,6 δισ. και το κρατήσαμε κοντά στα 2 δισ. Βέβαια υπήρξε μια μείωση 65 εκατ. που προβλεπόταν ήδη από το μεσοπρόθεσμο του 2014 και από αυτό το ποσό θα προσπαθήσουμε στη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου να εξαιρέσουμε τα εμβόλια και τον ΦΠΑ».

Τέλος, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών, λέγοντας ότι θα είναι διλληματικές, χαρακτηρίζοντας μέγα λάθος «την επιλογή της δραπέτευσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ακουστεί τώρα ακόμη και από τον πολιτικό χώρο της Nέας Δημοκρατίας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: