12.8.15

Αν βγούμε από τα μνημόνια, θα βγούμε και από την Ευρώπη!...

Κουρουμπλής: Αν βγούμε από τα μνημόνια, θα βγούμε και από την Ευρώπη! H κυβέρνηση πορεύεται σύμφωνα με τη  λαϊκή εντολή, που ζήτησε «σκληρή» διαπραγμάτευση για τα μνημόνια και όχι έξοδο της χώρας από το ευρώ, τόνισε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς είναι η...
δίκαιη ανακατανομή των βαρών.

«Αν βγούμε από τα μνημόνια θα βγούμε και από την Ευρώπη», προειδοποίησε και επέμεινε πάντως ότι το πρόγραμμα της νέας συμφωνίας είναι πολύ δύσκολο, και θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του λαού. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για την ισορροπία, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί επιπλέον πάνω από το 30% των ασθενών που πήγαιναν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν στραφεί πλέον στα δημόσια.


Ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει στις ευθείες βολές που δέχεται από τον βουλευτή της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ θέλησε σε υπενθυμίσει, κατά τα λεγόμενά του, ότι «αν δει κανείς τον προϋπολογισμό του 2014 και παράλληλα κοιτάξει και το 2015 θα δει ότι είναι 500 εκατ. ευρώ κάτω, δηλαδή δύο μονάδες κάτω».


«Όσο προσωπικό κι αν βάλουμε, αν δεν στηρίξουμε τον πρωτοβάθμιο τομέα δεν γίνεται τίποτε», σημείωσε.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε δε αιχμές για τους διαφωνούντες, δηλώνοντας ότι είναι «στοίχημα για την Αριστερά να μην εξαντλείται στη διαμαρτυρία ούτε να δραπετεύει από τις δυσκολίες».

«Και μόνο ότι υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες η χώρα είναι σε περιπέτειες... ούτε να εξωραΐζουμε ούτε να εκμηδενίζουμε τη συμφωνία», σημείωσε. 

«Θα κάνουμε συμφωνίες που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα»


«Θέλουμε την εντολή του ελληνικού λαού για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Υπήρξαν και δίκαια μέτρα όπως η προστασία των συντάξεων και των μισθών. Πρέπει να πούμε και αυτή την αλήθεια στον ελληνικό λαό», είπε στη συνέχεια.

«Θα κάνουμε συμφωνίες που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα. Όσο  κοστίζει μια μονάδα σε ένα δημόσιο, είμαστε σε κατεύθυνση να υπάρχει η ίδια τιμή και σε ιδιωτικά». 


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει το σενάριο να περάσει η συμφωνία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δήλωσε: «Δεν είμαι υπερ. Είναι μια επιλογή που την προβλέπει το Σύνταγμα χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση. Ζητώ από την κυρία Ζωή  Κωνσταντοπούλου να επισπεύσει τη διαδικασία. Δεν είναι ευχάριστο να λέτε ότι οι βουλευτές πάνε αδιάβαστοι στη Βουλή».  

«Κερδίζουν τα πρωτότυπα φάρμακα»  - «Είμαι ο μόνος υπουργός που τάσσεται ανοιχτά υπερ της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα»

Ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επισήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν απέλυσε άνθρωπο,  ούτε κατέβασε μισθούς, ενώ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε επίσης ότι οι προσλήψεις σε 4.500 ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό θα γίνουν όπως έχουν εξαγγελθεί. 

Όσον αφορά την ερμηνευτική εγκύκλιο για τα γενόσημα φάρμακα, που επέτρεπε και πάλι στους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση την εμπορική ονομασία του φαρμάκου και ανακαλείται λόγω θεσμών, δήλωσε ότι μετά από ένα εξάμηνο θα ζητήσει την εφαρμογή ανάλογων μοντέλων σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. 

«Γλιτώσαμε το πεντάευρο στα νοσοκομεία (...) Τα αγκάθια όταν υπάρχουν. υπάρχει και βελόνα να τα βγάλεις, κατέληξε, χαριτολογώντας ο υπουργός Υγείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: