18.8.15

Πιο κοντά οι κάλπες στην Τουρκία...

Επιστρέφει ο Νταβούτογλου την εντολή στον πρόεδρο, πιο κοντά οι κάλπεςΕπιστρέφει ο Νταβούτογλου την εντολή στον πρόεδρο...
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόκειται να επιστρέψει εντός της ημέρας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο, μετά την αδυναμία του να...
βρει εταίρους για τον σχηματισμό κυβένρησης -και εάν, όπως όλα δείχνουν, δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή, θα πρέπει να σχηματιστεί διακομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Το δεύτερο κόμμα, το CHP, απορρίπτει συμμετοχή σε διακομματική εάν δεν συμμετέχει και το φιλοκουρδικό HDP.

Η αναγκαστική συγκατοίκηση των τεσσάρων κομμάτων που έχουν μπει στην Εθνοσυνέλευση -το AKP, από το οποίο προέρχεται ο Ερντογάν, το κεμαλικών αρχών CHP, το εθνικιστικό MHP και το φιλοκουρδικό HDP- δεν προδιαγράφεται εύκολη, έστω και για τον λίγο καιρό που θα έμενε στη θέση της μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Την Τρίτη, αξιωματούχος του ΑΚΡ επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα επιστρέψει στον πρόεδρο Ερντογάν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεύτερο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου είχε έρθει το CHP.

Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με το CΗΡ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νταβούτογλου δεν κατάφερε την Δευτέρα να αποσπάσει την ανοχή του ΜΗΡ σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι να στηθούν οι νέες κάλπες -αυτό ήταν και το προτιμότερο ενδεχόμενο για το AKP, γιατί θα απέφευγε τον σχηματισμό διακομματικής κυβέρνησης. 

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό HDP ανέφερε την Τρίτη πως «θα εξετάσει» εάν θα πάρει μέρος στο σχηματισμό κυβέρνησης όλων των κομμάτων μέχρι τις εκλογές. Το φιλοκουρδικό κόμμα ανέφερε επίσης «ευχαρίστως θα συναντούσε και θα συνομιλούσε με το CHP», αν το δεύτερο έπαιρνε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από το CHP, ο αντιπρόεδρός του Ενγκίν Αλτάι, συνέδεσε τη συμμετοχή του σε διακομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή του φιλοκουρδικού κόμματος.

«Εάν το HPD δεν έχει στελέχη του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν θα συμμετέχουμε ούτε εμείς» είπε ο Αλτάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: