24.8.15

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, για την προσφυγική κρίση...

Άνγκελα Μέρκελ - Φρανσουά ΟλάντΚοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση θα προσπαθήσουν να δώσουν στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ, αναδεικνύοντας το θέμα σε...
μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη.
Η Γερμανία υπολογίζει ότι θα δεχθεί φέτος τον αριθμό ρεκόρ των 800.000 προσφύγων, δηλαδή περισσότερους ανθρώπους από ότι δέχθηκε η Ε.Ε. το 2014 και περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Βερολίνο έχουν προειδοποιήσει ότι η συνθήκη Σέγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση σχεδόν σε όλες τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, δεν μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει, εκτός και εάν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες για μετεγκατάσταση.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη χαρακτηρίσει την κρίση ως πηγή μεγαλύτερης ανησυχίας από ότι το μέλλον του ευρώ ή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ζητά να τηρηθούν οι κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνου, που προβλέπουν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αιτηθούν ασύλου στην χώρα άφιξης τους, αντί να τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν σε άλλες πιο εύπορες χώρες της Ε.Ε. όπως η Γερμανία όπου η ανεργία είναι χαμηλότερη και οι μισθοί υψηλότεροι.

Όπως τόνισε χθες και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών από την Τσεχία που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας προς τον ευρωπαϊκό βορρά.

Ήδη υπολογίζεται ότι μέσα στους δυο τελευταίους μήνες 45.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα Σκόπια με προορισμό την Σερβία και στη συνέχεια την Ουγγαρία.

«Δεν θέλουμε ελέγχους στα σύνορα, θέλουμε την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων» υποστήριξε πριν μερικές ημέρες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αλλά υπογράμμισε, δεν μπορεί να υπάρχει η συνθήκη Σέγκεν «χωρίς μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο».

Το Βερολίνο εκτός από την μαζική άφιξη προσφύγων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά των χώρων φιλοξενίας τους από ακροδεξιούς, κυρίως στα ανατολικά της χώρας. Χθες σημειώθηκαν για δεύτερη ημέρα επεισόδια στο νέο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Heidenau κοντά στη Δρέσδη, όπου φιλοξενούνται περίπου 120 άνθρωποι, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία. Στις ταραχές που προκάλεσαν οι ακροδεξιοί τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., προς το παρόν όχι μόνο δεν δείχνουν προθυμία να συμφωνήσουν με τις προτάσεις της Κομισιόν για καταμερισμό του βάρους με δεσμευτικές ποσοστώσεις (που κι αυτές έχουν επικριθεί ως ανεπαρκείς), αλλά ορισμένες, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, δηλώνουν ότι θα δεχθούν μόνο Χριστιανούς πρόσφυγες και αυτούς σε περιορισμένους αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: