20.8.15

Κουρδική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα...

Τούρκοι αστυνομικοί ενώ αναζητούν ευρήματα μετά την επίθεση στο ανάκτορο Ντολμά ΜπαχτσέΝέος κύκλος αίματος άνοιξε χθες στην -προεκλογικών και ταυτόχρονα πολεμικών ρυθμών- Τουρκία, με μία ένοπλη επίθεση στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκούρδων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, επίσης στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, καθώς και την...
πλέον πολύνεκρη τον τελευταίο μήνα επίθεση μαχητών του PKK κατά του τουρκικού στρατού στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η επίθεση στο οθωμανικό σαράι -έδρα του πρωθυπουργικού γραφείου στην Κωνσταντινούπολη και πολυσύχναστο τουριστικό αξιοθέατο- έγινε μέρα μεσημέρι, με καταιγισμό πυρών και ρίψη χειροβομβίδας κατά των φρουρών στην είσοδο του εμβληματικού κτιρίου, στις όχθες του Βοσπόρου. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη δύο δραστών.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες, ένα αυτόματο όπλο και ένα περίστροφο, καθώς και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ισλαμοσυντηρητικού AKP στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Αυγούστου. Επισήμως χαρακτηρίζονται πλέον «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης», η οποία δεν κατονομάστηκε από τις Αρχές. Στο μεσοδιάστημα, ανακοινώθηκε ότι αναζητείται τουλάχιστον άλλος ένας συνεργός τους.

Στο στόχαστρο

Οι υποψίες των τουρκικών αρχών στρέφονται στην εκτός νόμου ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C, που φέρεται ότι ευθύνεται για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει μπει εδώ κι έναν μήνα επίσημα στο στόχαστρο του επονομαζόμενου «συγχρονισμένου πολέμου κατά της τρομοκρατίας» της Τουρκίας, μαζί με τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους σουνίτες εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους».

Της επίθεσης στο Ντολμά Μπαχτσέ είχαν προηγηθεί αιματηρές συγκρούσεις στην Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και νεαρών διαδηλωτών, που σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές ανήκουν στην εκτός νόμου οργάνωση YDG-H (θεωρούμενη Νεολαία του PKK). Ενας 17χρονος σκοτώθηκε, επισήμως κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε και εξουδετέρωσε μία βόμβα.

Μέχρι να πέσει το βράδυ, ο κύκλος αίματος έκλεινε με την πλέον πολύνεκρη επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων από την απαρχή του «συγχρονισμένου πολέμου» κατά... πάντων. Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους ανατινάχτηκε από εκρηκτικά, που πυροδότησαν με τηλεχειριστήριο μαχητές του PKK σε αυτοκινητόδρομο της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιίρτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.

Ξανά στις κάλπες

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης αναταραχής, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι η χώρα «οδεύει τάχιστα» προς νέες εκλογές, αφήνοντας έτσι στα κρύα του λουτρού τους κεμαλιστές του CHP, που προσδοκούσαν να πάρουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έστω και στο παρά ένα, κι ως εκ τούτου καταγγέλλουν από χθες ανοιχτά «πραξικόπημα» στην Αγκυρα, διά χειρός προέδρου...

«Ουδέποτε παρενέβην στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, εκτός από το να επιβλέπω τη συνταγματική διαδικασία», την ώρα που «οι τρομοκράτες του PKK προσπαθούν να διαλύσουν τη χώρα», ήταν η έμμεση απάντηση του Ερντογάν, προκαλώντας οργή και θυμηδία. «Κάποια στιγμή οι κάτοικοι στη χώρα του ηγέτη με το υπερτροφικό “εγώ” θα σταματήσουν να βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, θα ξυπνήσουν και θα πουν “όχι” στην εμμονή του ότι “όλα είναι δικά μου και μόνον δικά μου”», έγραφε χθες χαρακτηριστικά στη Hürriyet Daily News ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί.

Η ώρα αυτή δείχνει πάντως να πλησιάζει, τόνισε χθες στο CNNTürk ο δημοσκόπος Οζνέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της Metropoll που έκανε τις ακριβέστερες προβλέψεις στις εκλογές του περασμένου Ιούνη. Εάν το φιλοκουρδικό αριστερό HDP -υπογράμμισε- εξελιχθεί σε μοναδικό πολιτικό εκφραστή της κουρδικής ψήφου, τότε είναι πιθανό να αναδειχτεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη μέσα από τη νέα κάλπη.

«Ηδη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μία νίκη, όπως τη θέλει το AKP, δεν είναι δεδομένη», σχολιάζει στην Today’s Zaman η αρθρογράφος Αμάντα Πάουλ. «Τι θα γίνει εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και ξαναβρεθεί στην ανάγκη ενός κυβερνητικού εταίρου; Τότε θα προκύψουν μύρια άλλα ερωτήματα. Θα πιέσει ο Ερντογάν για ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση; Θα το δεχτεί ο Νταβούτογλου ή θα διαφοροποιηθεί; Και ποιες θα είναι οι επιπλοκές για το AKP», που ετοιμάζεται πυρετωδώς για το τακτικό συνέριο του Σεπτεμβρίου. «Εχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά μας», αποφαίνεται η Αμάντα Πάουλ. Πιο γλαφυρά το έθεσε πάντως ο Γιουσούφ Κανλί: Το τουρκικό «Game of thrones», έγραψε, «δεν έχει ακόμη τελειώσει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: