5.8.15

Τα τέσσερα «αγκάθια» για την συμφωνία...

Αξιολόγηση της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης, με στόχο τη συμφωνία με τους δανειστές εντός χρονοδιαγράμματος, έκανε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με..
ανακοίνωση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν εξάλλου την αισιοδοξία τους ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια, και μάλιστα με θετική έκβαση, εντός του Σαββατοκύριακου. Στόχος να ψηφιστούν τα μέτρα στις 18 Αυγούστου, στη συνέχεια να εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

Εν τω μεταξύ, με τέσσερα «αγκάθια» αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας γίνεται πιέζει ασφυκτικά. Κυριότερο ζήτημα αποτελούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση του κουαρτέτου.

Πάντως, όπως δείχνουν όλα, η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να δηλώνει πως στόχος είναι να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων έως το τέλος της εβδομάδας.
Τα μεγαλύτερα «αγκάθια»

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος των από κοινού διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, τόνισε:

Έχουμε ακόμα να λύσουμε τρία-τέσσερα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημαντικότερο από αυτά είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο συζητήθηκε την Τρίτη, παραπέμφθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να επανέλθει στο «τραπέζι» την Πέμπτη, αφού μεσολαβήσει και η απογευματινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: