12.8.15

Παρέμβαση σε Ευρωπαίους ηγέτες...

για να "περάσει" η συμφωνία απο το Βερολίνο...

Πυρετός διαβουλεύσεων τις τελευταίες ώρες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βερολίνου και να περάσει η συμφωνία. Ήδη το...
απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ αναμένεται δημόσια παρέμβαση υπέρ της συμφωνίας και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ώρα, μετά τα αρνητικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόρριψη της συμφωνίας από την Γερμανία, ο γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, λέγοντας πως η κυβέρνησή του δεν απορρίπτει την συμφωνία, αλλά πως έχει ερωτήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, μίλησε με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι για την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, εκεί όπου αναμένεται να αναπτυχθούν οι όποιες αντιρρήσεις εκ μέρους της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κύριος Σουλτς, μέλος των Γερμανών σοσιαλιστών, διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση πως προτίθεται να κάνει δημόσια παρέμβαση προς την γερμανική Βουλή, την κυβέρνηση και βέβαια το κόμμα του, με την οποία θα ζητήσει στήριξη της συμφωνίας με την Ελλάδα. Κύκλοι προσκείμενοι στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής δήλωναν ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού "δανείου γέφυρας".

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «λαθεμένα» δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της. «Διατυπώσαμε ερωτήματα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεθαύριο Παρασκευή.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Bild μετέδωσε, επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η συμφωνία «δεν είναι εντελώς σαφής σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών». Στο δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Προκαταρκτικός έλεγχος του Μνημονίου», που εστάλη σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών κρίνει τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις «μη συμμορφούμενα ακόμη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: