13.8.15

Γιατί μόνο στην Κω;...

Πρόσφυγες στην Κω
Οι πρόσφυγες, τα ΜΑΤ και οι Χρυσαυγίτες...
Πλοίο χωρητικότητας 2.000-2.500 θέσεων αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα η κυβέρνηση στο λιμάνι της Κω, πάνω στο οποίο θα γίνεται η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και η διαμονή τους με συνθήκες στοιχειωδώς ανθρώπινες.

Επιχειρείται...

έτσι να δοθεί λύση στην πεισματική άρνηση της δημοτικής αρχής να συνδράμει στην εξεύρεση χώρου φιλοξενίας και υποδοχής ή να βοηθήσει να δημιουργηθούν συνθήκες στοιχειωδώς ανθρώπινης διαμονής.

Προς το παρόν, οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βεβιασμένα και στοιβάζονται στο μικρό ανοιχτό γήπεδο Αναξαγόρας στην Κω, περιμένοντας ώρες κάτω από τον ήλιο για να έρθει η σειρά τους για την ταυτοποίηση, ζουν δραματικές καταστάσεις.


Βίντεο του διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού Russia Today δείχνει πρόσφυγες να λιποθυμούν από τη ζέστη, την ένταση και την πείνα, και άλλους, νεότερης ηλικίας, να πηδούν από τον εξωτερικό τοίχο του γηπέδου για να μπορέσουν να βρουν νερό και φαγητό.


Με κονδύλια που βρέθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει γίνει προμήθεια μπουκαλιών νερού, αλλά υπήρξαν προβλήματα με τη διανομή τους, ενώ τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης προμηθεύτηκαν υλικά για να ετοιμάσουν και να διανείμουν τοστ.


Χρυσαυγίτες-ΜΑΤ


Δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούν την είσοδο του γηπέδου όπου κρατούνται οι μετανάστες στην Κω


 Δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούν την είσοδο του γηπέδου όπου κρατούνται οι μετανάστες στην Κω | AP Photo/Yorgos Karahalis



Αλληλέγγυοι πολίτες καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.», την παρουσία μικρής ομάδας ντόπιων χρυσαυγιτών που, καλυμμένοι πίσω από τα ΜΑΤ, μπήκαν στο γήπεδο και κλοτσούσαν και προπηλάκιζαν πρόσφυγες, επιχειρώντας να πυροδοτήσουν εκ νέου το σκηνικό σύγκρουσης που έχουν δημιουργήσει οι εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Κυρίτση, η βεβιασμένη εκδίωξη των προσφύγων, από τους δημόσιους χώρους (καταληψίες των δημόσιων χώρων χαρακτηρίζει τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες η δημοτική αρχή) και η πλήρης απουσία υποδομών, που τους υποχρεώνει να παραμείνουν μέρες στο νησί, χωρίς τα στοιχειώδη μιας ανθρώπινης υποδοχής.

Εξω από το γήπεδο περιμένουν επίσης πολλοί πρόσφυγες. Πληροφορίες από τους αλληλέγγυους αναφέρουν πως, όταν ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης ετοιμαζόταν να μπει στο γήπεδο, η αστυνομία τού άνοιξε χώρο, ρίχνοντας δακρυγόνα σε όσους συνωστίζονταν στην είσοδο.

Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά το απόγευμα, όταν πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των γυναικόπαιδων σε παρακείμενο κλειστό γυμναστήριο.

Η παραμονή των προσφύγων στο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες (τη Δευτέρα το γήπεδο έχει κλειστεί από τον δήμο για προγραμματισμένη συναυλία), με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ταυτοποίησης των εκατοντάδων νεοεισερχόμενων που φτάνουν καθημερινά.

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Μετανάστες και ΜΑΤ στην Κω

AP Photo/Yorgos Karahalis
Την απογοήτευσή τους για την αποτυχία των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν κατάλληλους χώρους υποδοχής εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες στα Δωδεκάνησα.

«Η κρατική αδράνεια των προηγούμενων μηνών σήμερα έχει εξελιχθεί σε κακοποίηση από τις αρχές, καθώς η αστυνομία έχει επιδοθεί σε χρήση βίας κατά αυτών των ευάλωτων ανθρώπων [...] Οι αρχές της Κω έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς πιστεύουν πως αυτό θα αποτελέσει “παράγοντα έλξης”. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που αφήνουν τον τόπο τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, θα συνεχίσουν να έρχονται, ακόμα και αν οι αρχές προσπαθούν να τους αποτρέψουν».


Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου και συναρμόδιους φορείς, ο υπουργός Συντονισμού Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά και κατηγόρησε για μικροπολιτική εκμετάλλευση την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.


«Ολοι αυτοί, κόμματα, οργανώσεις, ΜΜΕ, πρέπει να μας πουν τι προτείνουν. Να βουλιάξουμε και να πνίξουμε γυναίκες και παιδιά; Να τους απωθούμε και να πνίγονται από άλλους; Αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους! Η κυβέρνησή μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα».


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


πηγη efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: