5.8.15

Ανω-κάτω η Γερμανία για τις παρακολουθήσεις...


Στο... σπίτι του έστειλε χθες τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Χάραλντ Ράνγκε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, δίνοντας τέλος στην ανοιχτή κόντρα μεταξύ τους εξαιτίας της απόφασης του εισαγγελέα να...
ξεκινήσει έρευνα σε βάρος δύο δημοσιογράφων με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης.

Οι Αντρε Μάιστερ και Μάρκους Μπέκενταλ, οι οποίοι εργάζονται στον βραβευμένο ιστότοπο «Netzpolitik.org», που έχει κάνει σωρεία αποκαλύψεων για το σκάνδαλο μαζικής κατασκοπίας της αμερικανικής NSA (και) στη γερμανική επικράτεια, είχαν δημοσιοποιήσει την άνοιξη αποσπάσματα δύο απόρρητων εγγράφων του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος BfV, δηλαδή της μυστικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, η BfV ετοιμάζεται να διευρύνει τη συλλογή πληροφοριών από συνομιλίες χρηστών στο Διαδίκτυο, ξοδεύοντας 2,75 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία 75μελούς ειδικής μονάδας παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο επικεφαλής της BfV είχε σπεύσει να ζητήσει την ποινική δίωξη των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της «συνέχισης του αγώνα κατά του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας»! Ο -τέως πλέον- ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ράνγκε έκανε δεκτό το ακραίο αίτημα και τον Ιούλιο διέταξε την έναρξη έρευνας εναντίον των δύο λειτουργών του Τύπου για πιθανή διάπραξη «εσχάτης προδοσίας» μέσω της αποκάλυψης «κρατικών μυστικών» -μια κατηγορία που μπορεί να επιφέρει από 5 χρόνια φυλάκιση μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Η κυβέρνηση Μέρκελ πήρε εξαρχής αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Ράνγκε, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να τον καλεί να παγώσει την έρευνα, καθιστώντας του σαφές πως και ο ίδιος και η καγκελαρία αντιτίθενται στις διώξεις δημοσιογράφων. Να σημειώσουμε εδώ πως ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας δεν υπάγεται στη δικαστική, αλλά στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις κοινής γνώμης, αντιπολίτευσης και γερμανικών ΜΜΕ, που κατηγόρησαν τον Ράνγκε για εκστρατεία εκφοβισμού και απόπειρα φίμωσης του Τύπου, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας κατήγγειλε δημόσια χθες τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάας για «αφόρητη πολιτική παρέμβαση» στο έργο του. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Εχοντας την έγκριση της Ανγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες αργότερα ο Μάας ανακοίνωνε την απόλυση του 67χρονου εισαγγελέα, στέλνοντάς τον πρόωρα στη σύνταξη (στην οποία επρόκειτο να βγει στις αρχές του 2016), με το αιτιολογικό πως έχει «κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του». Τη θέση του αναλαμβάνει ο εισαγγελέας του Μονάχου Πέτερ Φρανκ.

Για να μην ξεχνιόμαστε, πάντως, σχετικά με την υποκρισία των απανταχού κυβερνήσεων σε θέματα κατασκοπίας και ελευθερίας του Τύπου, χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesspiegel αποκαλύπτει πως το 2014 αξιωματούχοι της καγκελαρίας και του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επιχείρησαν δύο φορές να εντοπίσουν τις πηγές δημοσιογράφων, που είχαν δημοσιοποιήσει πληροφορίες από απόρρητα έγγραφα ή πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να αποκλείουν και τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον τους...
Συντάκτης:
Βίκυ Καπετανοπούλου
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: