5.8.15

Κωνσταντοπούλου: Εκβιασμός από την τρόικα ...


Ο Πρωθυπουργός δεν υλοποιεί κυβερνητική βούληση... 
Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκησε η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο εντευκτήριο του κοινοβουλίου, για τον απολογισμό του έργου της Βουλής. Παράλληλα αναφέρθηκε στο...
ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον Νίκο Παππά, σχετικά με τη σύνθεση του ΕΣΡ.

Η ΠτΒ έκανε λόγο για εκβιασμό από την τρόικα και τις διεθνείς δυνάμεις, τόνισε ότι η Βουλή αποφάσισε με το μαχαίρι στο λαιμό και κλειστές τις τράπεζες, ενώ αναφερόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι «δεν υλοποιεί κυβερνητική βούληση» με αυτή τη συμφωνία. «Επιμένετε να μιλάτε για συμφωνία» είπε αναφερόμενος σε δημοσιοφράφο, σημειώνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολύ ξεκάθαρα για τον εκδιασμό και σήμερα είπε ότι δεν υλοποιεί κυβερνητική βούληση».

«Να μην φτάσουμε στο σημείο ο εκβιαζόμενος να πιστεύει ότι υλοποιεί τη βούλησή του» σημείωσε για το πρόγραμμα που επιβάλλουν οι δανειστές.

Για το ενδεχόμενο εκλογών ανέφερε: «Εάν παραστεί συνταγματικός και νόμιμος λόγος για να γίνουν εκλογές θα πρέπει να γίνουν εκλογές», από την άλλη, σημείωσε ότι υπάρχει μια περιφρόνηση στη δημοκρατική διαδικασία τόσο ως προς τη βούληση 25ης Ιανουαρίου όσο και το δημοψήφισμα του Ιουνίου:

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ποτέ. Η κάλπη είναι κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, όπως ήταν το δημοψήφισμα που η απάντησή του ήταν “όχι” σε αυτό που προωθείται σήμερα από τους εκβιαστές – δανειστές. (...) Εάν παραστεί συνταγματικός λόγος για να γίνουν εκλογές, θα πρέπει να γίνουν εκλογές και δεν μπορεί να επιστρατευτεί τίποτα ως επιχείρημα για να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία. Κάποιοι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ελλάδα επιχειρηματολογούν για να πείσουν ότι οι εκλογές είναι ανώφελες και δεν πρόκειται να προσχωρήσω σε αυτή την αντίληψη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, με την έναρξη της ομιλίας της, αναφέρθηκε στην επιτροπή Αλήθειας του Χρέους, της οποίας ηγείται, σημειώνοντας ότι σήμερα συμπληρώνονται και έξι μήνες από την ανάληψη της Προεδρίας της Βουλής από την ίδια. «Ήταν μια Επιτροπή ανοιχτή στην κοινωνία, λειτούργησε με ειδικό καθεστώς, όχι όπως συνήθως ισχύει το εκάστοτε ειδικό καθεστώς, αλλά με τη θετική του έννοια» ανέφερε.

Χαρακτήρισε «παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και απεχθές» το ελληνικό δημόσιο χρέος, «πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να το πληρώσει» όπως τόνισε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα συμπεράσματα της Επιτροπής «είναι ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων που εκφράζουν κυρίως εκπρόσωποι διαπλοκής της χώρας που αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη για τη θυματοποίηση του ελληνικού λαού».

Είπε ακόμα ότι το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος «δεν έτυχε της δέουσας αξιοποίησης» και τόνισε πως «είναι υποχρέωσή μου να πιέσω την κυβέρνηση ώστε να το αξιοποιήσει». Παράλληλα υπενθύμισε πως εκκρεμεί συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα αυτό και τόνισε πως «έχουμε τεράστιο πεδίο αξιοποίησης του πορίσματος αυτού».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για εκβιασμό εκ μέρους της τρόικας, που επέτειναν με τις κλειστές τράπεζες, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο «με το μαχαίρι στο λαιμό»: «Επέλεξα να αναφερθώ στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας, κανένα κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό και με τις τράπεζες κλειστές. Η τρόικα εκβίασε μετά την Κύπρο και την Ελλάδα να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό και τις τράπεζες κλειστές».

Επιπλέον, έστειλε μήνυμα τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι με αιχμή την «εκτράχυνση των εκβιασμών και παρεμβάσεων στη δημοκρατία και την οργιώδη προσπάθεια ιδοιιποίησης της δημόσιας περιουσίας και αμφισβήτησης της δημοκρατικής λειτουργίας εν Ελλάδι, έχω ζητήσει να υπάρξει πρέμβαση του Πρωθυπουργού και του ΠτΔ προς τους ομολόγους τους διότι δεν μπορεί να συντελείται (αυτή η εξωτερική παρέμβαση) εν σιωπή».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γερμανικές οφειλές, τονίζοντας ότι με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 278 έως 340 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε, μάλιστα, νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα για να αναδειχθεί η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και συγκεκριμένα:

Θα πραγματοποιηθεί κεντρική συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τους μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα.
Η κατάθεση του προκαταρκτικού πορίσματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να αξιοποιηθεί.
Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενημέρωσης των κοινοβουλίων για τις εργασίες αυτής της επιτροπής.
Δέσμευσα και τον γερμανό ομολογό μου για να δεχθεί η Bundestag την επιτροπή. Σε αυτή την αξίωση αναφέρθηκε και μέλος ανωτάτου δικαστηρίου της Γερμανίας.

Επιπλέον, αναφερόμενη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο της Siemens, επιτέθηκε εκ νέου στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στην άρνησή του να προσέλθει να δώσει εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ΠτΒ τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο θα κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε ο κ. Στουρνάρας να προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής, ως οφείλει.


Στα αρνητικά του απολογισμού δεν μπορω να μην αναφέρω τη έλλειψη συνεργασία με την επιτροπή διαφάνειας για την υπόθεση Siemens, του κύριο Στουρνάρα, ο οποιος δεν έδωσε στοιχεία και αρνήθηκε να προσέλθει,με δεδομένο το ρόλο του ως υπουργού που υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία και αρνήθηκε να προσέλθει στην επιτροπή Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οφείλω να αναγγείλω ότι η μη προσέλευση προσώπου και η έλλειψη συνεργασίας δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι διαδικασίες και ο νυν διοικητής να προσέλθει ως οφείλει και να χορηγήσει τα στοιχεία όπως οφείλει.

Από το στόχαστρο της κ. Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγε και το Γραφείο Προϋπολογισμού και τόνισε ότι «αντί να υλοποιήσει το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής έκανε παρεμβάσεις εξόχως πολιτικές, που συνοψίστηκαν σε ευθεία επίθεση στον πρώην Υπουργό Οικονομικών με στοιχεία που δεν διακρίνονται από την επιστημονικότητα που αρμόζει».

Χαρακτήρισε δυσάρεστο το «να ενημερώνομαι από τα ΜΜΕ για την ύπαρξη της έκθεση (του Γραφείου)» και διεμήνυσε ότι «κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν ρόλους που δεν τους έχουν ανατεθεί».

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα δημοσιευτούν τα πρακτικά της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων που συνεδρίασε για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης γιατί όπως είπε «είναι πράγματι εντυπωσιακή η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται όταν κάποιοι αναλαμβάνουν από τη θέση της θεσμικής και πολιτικής ευθύνης, αντί να σέβονται την ευθύνη τους αυτή, τελικά να κάνουν τον ανταποκριτή διαφόρων ΜΜΕ προς διαστρέβλωση της πραγματικότητας».
Τι είπε για τη συζήτηση περί πρότασης μομφής

Έκανε εξάλλου λόγο για ατυχείς τοποθετήσεις από μέλη της κυβέρνησης, όπως αυτή του Δημήτρη Μάρδα, που τόνισε πως είναι μη προσήκουσες.

Άφησε αιχμές κατά του Ποταμιού, λέγοντας πως ήταν αυτόκλητος υπερασπιστής των δύο υπουργών της κυβέρνησης που καταφέρθηκαν εναντίον μου.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν είναι απορίας άξιον που τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την απομάκρυνσή της. «Δεν επεδίωξα την στήριξη της αντιπολίτευσης, θεωρώ τιμή μου που με πρότεινε το κόμμα μου για τη θέση, και που στήριξαν την υποψηφιότητά μου τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Είπε ακόμα πως δεν πιστεύει ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Σταύρο Θεοδωράκη να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον της ίδιας».
«Δεν μιλάω με διαρροές και non papers»

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι «δεν επέλεξα να είμαι διακοσμητικό στοιχείο, δεν επέλεξα να ξεκουραστώ, αλλά να αναλάβω πρωτοβουλίες. Δεν επέλεξα να βαφτίσω το κρέας ψάρι, ούτε άλλα να λέω πριν από έξι μήνες, αλλά να λέω τώρα».

Αναφερόμενη στις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό τόνισε:

Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Η δήλωσή μου μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να συνεννοούνται, με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι ο κ. Τσίπρας και γω είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος με αντιπροσωπεύει και νομίζω αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω να μιλάω με διαρροές και non paper. Δεν θεωρώ δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, όταν επιλέγει η διαδικασία να είναι σύννομη με το Σύνταγμα.

«Πείθομαι από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα νομοσχέδια ήρθαν με γρήγορες διαδικασίες υπό τον εκβιασμό της τρόικας. Υποχρέωση όμως της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό. Θεωρώ ωστόσο μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική διαδικασία τις τρεις τελευταίες διαδικασίες του κατεπείγοντος» είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα πως οι επιλογές της στις ψηφοφορίες της Βουλής δεν σημαίνουν κατ' ανάγκη πως ανήκει σε μία τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ:

Ως ΠτΒ είχα τη δυνατότητα να αναλύσω τους λόγους που ψήφισα όχι και στις δύο ψηφοφορίες και να δηλώσω παρών στην πρώτη ψηφοφορία και μου που υπαγορεύουν να ψηφίσω το όχι σε οποιοδήποτε μνημονιακό νομοθέτημα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν καπελάκια με την τάση που ανήκουν και ως βουλευτής δεν επεδίωξα να ενταχθώ σε μία τάση του κόμματος και δεν διαχώρισα βουλευτές και συντρόφους ανάλογα με το που ανήκουν. Θεωρώ ανεκτίμητη περιουσία του ΣΥΡΙΖΑ την εσωτερική δημοκρατία του κόμματος, την ύπαρξη τάσεων και κινήσεων, διαφωνιών και των εσωκομματικών διαδικασιών. Είναι πλασματική η εικόνα ότι οι διαφοροποιούμενοι ανήκουν σε μία συγκεκριμένη τάση, είναι αναληθές αυτό. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που ψήφισαν όχι δεν ανήκουν σε μία τάση, ή ανήκαν σε διαφορετικές τάσεις... 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: