5.8.15

Αυτό είναι τιμωρία...

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής
«Πρόληψη με ελλειπτικά μέτρα και κατασταλτικούς μηχανισμούς δεν γίνεται», είναι η απάντηση των γιατρών στις δηλώσεις προθέσεων του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή για θέσπιση «ποινών» σε όποιον πολίτη δεν...
κάνει προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και διαγιγνώσκεται με αυτόν. Για την ακρίβεια, τέτοιο πρόγραμμα εξετάσεων δεν προσφέρεται στους πολίτες της χώρας, κατά συνέπεια παραμένει μια ακόμα ημιτελής σκέψη του υπουργού.

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προληπτικές εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν», ανέφερε ο Π. Κουρουμπλής μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», σημειώνοντας ότι ο άρρωστος θα επωμίζεται μέχρι και το 50% του κόστους θεραπείας του.

«Κατ’ αρχάς το θέμα της πρόληψης είναι εκ των ων ουκ άνευ», λέει ο Ηλίας Σιώρας, διευθυντής στην καρδιολογική κλινική του «Ευαγγελισμού». «Από την ευχή όμως μέχρι την πράξη και με στόχο να είναι δωρεάν υπάρχει μια τεράστια απόσταση». Και εξηγείται:

«Ο γενικός πληθυσμός δεν έχει εθιστεί στην πρόληψη, διότι κοστίζει. Επιπλέον, επειδή είναι προληπτικές εξετάσεις, πρέπει να γίνονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Ακόμα όμως κι αν άνοιγαν αύριο το πρωί όσες υπήρχαν προ τριετίας, για να λειτουργήσουν θέλουν προσωπικό, εξοπλισμό και αντιδραστήρια. Και τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αντίθετα η κατάσταση χειροτερεύει. Εκτός εάν ο υπουργός υπονοεί ότι θα γίνονται αυτές οι εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία».

Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί απαντούν ότι πλανάται πλάνην οικτράν διότι τα νοσοκομεία «ούτε μπορούν ούτε προλαβαίνουν και ούτε είναι αυτός ο σκοπός τους», λέει ο κ. Σιώρας.

Το περιεχόμενο των εξαγγελιών του υπουργού Υγείας δεν είναι τίποτα άλλο από «αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα», λέει ο Νίκος Μπουντούρογλου, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος, επιμελητής του ειδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά». Το απαραίτητο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ένα που θα εργάζεται «προς όφελος όλων των λαϊκών στρωμάτων, που σημαίνει πριν απ’ όλα πρόληψη, αλλά θεραπεία και αποκατάσταση, τα οποία είναι άμεσα εξαρτώμενα το ένα από το άλλο».

Νοσοκομεία-μαγαζιά

Ο καρκίνος είναι η 2η αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον κόσμο. Η συχνότητα επίπτωσης του καρκίνου στην Ελλάδα είναι 346 ανά 100.000 πληθυσμό ανά χρόνο. Ενώ όμως έχουμε «αύξηση του πληθυσμού που νοσεί, ταυτόχρονα γίνεται υποβάθμιση των δημόσιων δωρεάν δομών και περικοπές στις παροχές», αναφέρει ο Ν. Μπουντούρογλου. Τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ. «δεν σχεδιάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά είναι απόλυτα ενταγμένα στη λειτουργία “έσοδα - έξοδα”, “αγορές - πωλήσεις”».

«Λόγια του αέρα», λέει ο Ηλίας Σιώρας, «όπως οι προσλήψεις, που πέρασαν επτά μήνες και το προσωπικό μειώνεται». Ο ίδιος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την τιμωρητική εξαγγελία, ότι δηλαδή όποιος δεν τις κάνει θα πληρώνει τα έξοδα της θεραπείας αν προσβληθεί από καρκίνο. Αντί να λειτουργεί συμβουλευτικά το αρμόδιο υπουργείο, χρησιμοποιεί ανάλγητους τρόπους», σημειώνει.

«Αντί να δώσει τη δυνατότητα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της χώρας, σ’ ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου», λένε οι γιατροί, «βγαίνει και κουνάει το δάχτυλο». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χαρακτηρίζοντας τις σκέψεις αυτές ως «αποσπασματικές, που δεν καλύπτουν την πρόληψη και ‘‘τιμωρούν’’ τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: