2.8.15

Πώς θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο...

Πώς θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο
O κύβος ερρίφθη για το άνοιγμα του Xρηματιστηρίου. Λίγο μετά  τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής υπεγράφη η υπουργική απόφαση από τον υπουργό Οικονομικών η απόφαση που περιγράφει τις συναλλαγές δίχως να γίνεται αναφορά και διάκριση σε...
Έλληνες ή ξένους επενδυτές καθώς αναφέρεται σε νέα κεφάλαια τα οποία θα φέρουν Έλληνες και ξένοι.



Όπως είναι γνωστό για τους Έλληνες εκτός από τους οριζόμενους τρόπους, από τα παλαιά χρήματα επιτρέπονται μόνο τα υπόλοιπα σε χρηματιστηριακούς κωδικούς.    
    
Αναλυτικά, όπως  αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 2, εάν πρόκειται για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων ( μετοχές ) ή το άνοιγμα θέσεων επί παραγώγων, τα νέα κεφάλαια πρέπει να έχουν πιστωθεί μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης με νέα κεφάλαια.

( σ. σ για τα παράγωγα είναι απαραίτητο διότι σε διαφορετική περίπτωση οι χρηματιστηριακές είναι αναγκασμένες να πουλήσουν τις θέσεις για να καλυφθεί η ασφάλεια ( margin ).          



Ποια είναι τα νέα κεφάλαια  
     
Η απόφαση δίνει ερμηνεία για το ποια είναι τα νέα κεφάλαια.      
Ειδικότερα τα  νέα κεφάλαια- με τα οποία μπορούν να κάνουν συναλλαγές οι Έλληνες επενδυτές - που πιστώνονται μετά την έκδοση της παρούσης απόφασης είναι  τα εξής 
α) απο έμβασμα του εξωτερικού β) απο το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων γ) από επιστροφή  ασφαλειών ( margin ) 
δ) απο χρηματικές διανομές στους δικαιούχους ( μερίσματα – επιστροφές- τοκομερίδια ) ε) από πιστώσεις  προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα ζ) από καταβολή σε μετρητά σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.                   
Εάν πρόκειται για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων ( μετοχές ) ή το άνοιγμα θέσεων επί παραγώγων, τα νέα κεφάλαια πρέπει να έχουν πιστωθεί μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης με νέα κεφάλαια.
Με το άρθρο 4 επίσης επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα για την απόκτηση α) νεοεκδιδόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και β) κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται απο πιστωτικά ιδρύματα προς ανακεφαλαιοποίηση τους          


       
Αναλυτικά η υπουργική απόφαση: 

Θέμα: «Άρση περιορισμών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015 (Α΄84) για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων»

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. των παραγράφων 10 και 18 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων και τις τροποποιήσεις των νόμων 4063/2012, 4172/2013, 4331/2015 και 4334/2015» (Α'84),
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 178), όπως ισχύει,
δ. του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
ε. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98).
2. Την ανάγκη να τροποποιηθούν περιορισμοί και απαγορεύσεις συναλλαγών και πράξεων που προβλέπονται στο άρθρο πρώτο της από 18 Ιουλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'84).
3. Την από 31/07/2015 εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
4. Την από 30/07/2015 εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
5. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
6. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: