17.8.15

Κόκκινο πανί για πολλούς Εργατικούς ο «βρετανός Τσίπρας» Τζέρεμι Κόρμπιν...

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων φέρνουν τον προερχόμενο από την πιο αριστερή πτέρυγα των Εργατικών 66χρονο πολιτικό να προηγείται με ποσοστά-έκπληξη...

Αναταραχές εξακολουθεί να ...προκαλεί στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης το προβάδισμα του Τζέρεμι Κόρμπιν στην κούρσα διαδοχής του ΕντΜίλιμπαντστην ηγεσία του κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων φέρνουν τον προερχόμενο από την πιο αριστερή πτέρυγα των Εργατικών 66χρονο πολιτικό να προηγείται με ποσοστά-έκπληξη των πιο κεντρώων και προβεβλημένων ανθυποψήφιών του Άντι Μπέρναμ και Υβέτ Κούπερ, καθώς και της Λιζ Κένταλ που θεωρείται ότι εκπροσωπεί την «μπλερική» πτέρυγα του κόμματος.

Μετά τον Τόνι Μπλερ που είχε προειδοποιήσει ότι το Εργατικό Κόμμα δε θα επανέλθει στην εξουσία υιοθετώντας μία «παραδοσιακή αριστερή πλατφόρμα», ένας άλλος πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, ο Γκόρντον Μπράουν, προέτρεψε εμμέσως τα μέλη των Εργατικών να μην ψηφίσουν υπέρ του κ. Κόρμπιν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία της 12ης Σεπτεμβρίου.

«Μη μου πείτε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους φτωχούς του κόσμου αν οι συμμαχίες που προτιμούμε είναι με τη Χεζμπολά, τη Χαμάς, το διάδοχο του Τσάβες στη Βενεζουέλα και την ολοκληρωτική Ρωσία του Πούτιν», είπε την Κυριακή ο κ. Μπράουν σε μία σαφή αιχμή για θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι Εργατικοί πρέπει να είναι «αξιόπιστοι, ριζοσπάστες, βιώσιμοι και εκλέξιμοι» και ότι η οργή δεν είναι αρκετή. Συμπλήρωσε πως οι Εργατικοί δεν μπορούν να επιλέξουν να είναι «ένα κόμμα μόνιμης διαμαρτυρίας αντί για ένα κόμμα κυβέρνησης».

Άλλα κορυφαία στελέχη των Εργατικών που έχουν προειδοποιήσει κατά της εκλογής Κόρμπιν είναι οι Άλαν Τζόνσον, Τζακ Στρο και Άλαστερ Κάμπελ.

Πληροφορίες της DailyTelegraph αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο παραιτηθείς ηγέτης του κόμματος ΕντΜίλιμπαντ έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στη μάχη για τη διαδοχή του, απορρίπτοντας σχετική έκκληση από τον Άντι Μπέρναμ.

Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο λόρδος Μάντελσον, εκ των αρχιτεκτόνων των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ, κάλεσε τους τρεις αντιπάλους του ΤζέρεμιΚόρμπιν να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, ελπίζοντας ότι έτσι θα διακοπτόταν η διαδικασία. Το σχέδιο φέρεται να εγκαταλείφθηκε όταν ο Πίτερ Μάντελσον συνειδητοποίησε ότι σύμφωνα με τα καταστατικό του κόμματος μία τέτοια δραματική κίνηση απλώς θα αναγόρευε άμεσα νέο αρχηγό του κόμματος τον υποψήφιο που δε θα αποσυρόταν.

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι η Λιζ Κένταλ πρότεινε στην Υβέτ Κούπερ να παραιτηθούν αμφότερες από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, ώστε οι υποστηρικτές τους να συσπειρωθούν υπό τον Άντι Μπέρναμ, που ακολουθεί στις δημοσκοπήσεις τον ΤζέρεμιΚόρμπιν. Η κα Κούπερ φέρεται να απέρριψε αυτή την πρόταση.

Οι πρώτες επιστολικές ψήφοι ενόψει του συνεδρίου που θα αναδείξει τον νέο ηγέτη των Εργατικών αποστέλλονται σήμερα.

Ο ΤζέρεμιΚόρμπιν εκπροσωπεί από το 1983 στη Βουλή των Κοινοτήτων την περιφέρεια του IslingtonNorth στο βόρειο Λονδίνο και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των υποψηφίων για την ηγεσία των Εργατικών την τελευταία στιγμή, με σκοπό όπως είχε πει ο ίδιος «να διευρυνθεί η συζήτηση».

Μεταξύ άλλων πολιτικών θέσεων, ο βετεράνος αριστερός πολιτικός υπόσχεται να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσίους, υποστηρίζει την κατάργηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βρετανίας και των διδάκτρων για φοίτηση στα αγγλικά πανεπιστήμια, καθώς και την κρατικοποίηση των τραπεζών. Έχει ψηφίσει εκατοντάδες φορές στη Βουλή των Κοινοτήτων ενάντια στην επίσημη θέση του κόμματός του, όπως στην περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ. Έχει λάβει τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων εργατικών συντεχνιών της Βρετανίας.

Ο κ. Κόρμπιν ήταν μέλος εργατικών συντεχνιών και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο του Haringey του βορείου Λονδίνου, όπου ζουν πολλοί Κύπριοι. Έχει παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως σε συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο πρόσφατο ελληνικό δημοψήφισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: