13.8.15

Γιενς Σπαν: Ναι σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι «κούρεμα»...

Βερολίνο: Θέλουμε καλύτερες απαντήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα
...αλλά μόνο υπό τη μορφή της επιμήκυνσης των δανείων.
Καλύτερες απαντήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ζητά το Βερολίνο...
Ανοιχτή σε συζήτηση για το ελληνικό χρέος αλλά μόνο υπό τη μορφή της επιμήκυνσης των δανείων ή της ελάφρυνσης των όρων εμφανίζεται η Γερμανία αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαγραφής.
«Ένα αποκαλούμενο "κούρεμα" δεν είναι...
νόμιμο, εκεί όπου παραδίδεις κάποιο χρέος... αλλά στον όρο ανακούφιση για το χρέος μπορεί κανείς να συμπεριλάβει την επέκταση της ωρίμανσης, για μια περίοδο χωρίς καταβολή δόσεων ή πληρωμών εξαγοράς και μπορούμε να συζητήσουμε γι'΄αυτά, το έχουμε πει αυτό» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο Deutschlandfunk ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σπαν την Πέμπτη επιχείρησε να υποβαθμίσει τις όποιες διαφορές ανάμεσα στη Γερμανική κυβέρνηση για τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της λέγοντας ότι το Βερολονίο «επικεντρώνεται» στη συμφωνία με την Ελλάδα που θα ικανοποιεί συγκεκριμένους όρους.

«Η Γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η Ελληνικη κυβέρνηση έχει πετύχει μια καλή συμφωνία. Υπάρχει μια εποικοδομητική στάση, μια προθυμία για μεταρρυθμίσεις, υπάρχει μια αναγνώριση ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει αν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ» πρόσθεσε ο Σπαν.

Κατέληξε, τέλος, ότι αυτή την εβδομάδα πρέπει να απαντηθούν ορισμένες ειδικές ερωτήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Σπαν η Γερμανική κυβέρνηση δεν είναι η μοναδική που έχει ερωτήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα και η Γαλλία θεωρεί απαραίτητες τις περισσότερες διευκρινίσεις για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. Παρέπεμψε δε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την απόφαση της κυβέρνησης για το πότε θα έρθει στη Μπούντεσταγκ το θέμα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: