28.8.15

Σταθάκης: Το κρίσιμο θέμα το ποιος θα κυβερνήσει...

«Είναι η πρώτη συμφωνία που δεν προβλέπει μείωση μισθών» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, αξιολογώντας τα συμφωνηθέντα της 13ης Ιουλίου με τους δανειστές.
Ως προς το συνταξιοδοτικό, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε πως επίκεινται οριακές μειώσεις από το 2017 και μετά. Τόνισε ότι...
η προάσπιση, όλων συλλήβδην, των πρόωρων συντάξεων δεν ήταν ποτέ στην κουλτούρα της Αριστεράς και πρόσθεσε πως χρειάζεται να γίνεται διάκριση ανάμεσα πχ στα «βαρέα και ανθυγιεινά» και άλλες περιπτώσεις.
Μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα υπέστη βαρύτατα πλήγματα τα τελευταία χρόνια, αφενός από τη ραγδαία επαύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισφορών και αφετέρου από το PSI. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι έπειτα από το 2020 θα καταστεί εφικτή η «αναζήτηση πόρων για την αποφυγή επιλογών λύσεων, που δεν θα είναι βιώσιμες».
Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την τόνωση επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επιδιώκεται η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Υπενθύμισε πάντως ότι το γνωστό «πακέτο Γιούνκερ», τα γνωστά 35 δισ. δρχ, δεν θα διατεθούν για υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων.
«Η συμφωνία με τους δανειστές δεν αποτελεί το όλο» είπε και πρόσθεσε: « Η Ελλάδα καλείται να κάνει παράλληλα μεγάλες τομές, στην Υγεία, την Εκπαίδευση, στον τομέα των δικαιωμάτων. Άρα έχει μεγάλη σημασία ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».
Τέλος, πρόσθεσε ότι κινούνται «εκτός πραγματικότητας» όσοι πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορούσε να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (από Ρωσία, Κίνα, κλπ), εξερχόμενη της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: