20.8.15

Ικανοποιημένη από τον Ελαιώνα η Ύπατη Αρμοστεία...

Ελαιώνας
Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα συνιστά ένα θετικό βήμα στις προσπάθειες παροχής αξιοπρεπούς διαμονής στους νεοαφιχθέντες, υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 
«Καθώς ο ρυθμός των αφίξεων στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, η... κατασκευή αυτής της δομής καλύπτει ένα σημαντικό κενό και αποτελεί θετικό παράδειγμα ταχείας κινητοποίησης και αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ διαφορετικών φορέων. Ο χώρος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για προσωρινή στέγαση και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Για τη βιωσιμότητά του ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επαρκώς μία σειρά από ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησής του», ανέφερε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι ο χώρος, δυναμικότητας σχεδόν 700 θέσεων, περιέχει πολλούς προκατασκευασμένους οικίσκους με ατομική τουαλέτα και κλιματισμό, χώρους συγκέντρωσης και παιδότοπο. Η παροχή σίτισης, ιατρικών υπηρεσιών και ψυχολογικής υποστήριξης γίνεται από εκπροσώπους των κεντρικών και των τοπικών αρχών, ΜΚΟ, ομάδες εθελοντών και προσφυγικές κοινότητες. 

Η Υ.Π. αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του χώρου φιλοξενίας, παρείχε υποστήριξη στις αρχές με την παροχή τεχνογνωσίας για το σχεδιασμό του. Πλέον, η Υ.Α. παρέχει ενημέρωση στους νεοεισερχόμενους, μεταξύ άλλων σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου και τη δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης. Επίσης, βοηθά τις αρχές στον εντοπισμό ευάλωτων περιπτώσεων και την παροχή διερμηνείας μέσω του εταίρου της ΜΕΤΑδραση.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: