8.8.15

Την Κυριακή, οι πρώτες αφίξεις προσφύγων...


...στον Ελαιώνα...
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου στον Ελαιώνα, όπου θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες που είχαν καταλύσει το προηγούμενο διάστημα στο Πεδίον του Άρεως. 
Σύμφωνα με... πληροφορίες, στο συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων οικόπεδο της οδού Πολυκάρπου 89 ήδη τοποθετούνται κοντέινερ, τα περισσότερα από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί το 1999 για τις ανάγκες στέγασης των σεισμοπαθών της πρωτεύουσας. Τα κοντέινερ έχουν εμβαδόν 30 τ.μ., διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και κουζίνα, ενώ θα γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών.

Οι πρώτες αφίξεις προσφύγων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναμένονται την Κυριακή, ενώ έως και την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μετεγκατάστασή τους. Υπολογίζεται ότι στα κοντέινερ θα φιλοξενηθούν συνολικά περί του 400 πρόσφυγες, ενώ τυχόν πλεονάζων αριθμός προσφύγων θα εγκατασταθεί σε σκηνές.

Ήδη κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να υπάρξει σύνδεση με νερό και ρεύμα, καθώς και να εξασφαλιστεί σύστημα αποχέτευσης.

Σημειώνεται πως το θέμα των προσφύγων βρέθηκε χθες Παρασκευή στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το σχέδιο-εξπρές για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προβλέπει:

• Τον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

• Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

• Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, -όπως διαβήματα προς ΕΕ και ΟΗΕ- τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου -όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας- υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων.

• Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: