15.8.15

Της γης οι κολασμένοι...

Πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου
 Διαδόσεις; Ράδιο αρβύλα; Ποιος ξέρει…
Οι διακοπές σε ένα νησί του Αιγαίου δεν είναι πλέον απλή υπόθεση. Εκεί που πηγαίνεις με το αυτοκίνητό σου για να φας τους λουκουμάδες σου στη μονή του Ταξιάρχη, να ’σου στη στροφή, μες στην ντάλα, να ανηφορίζουν ένα τσούρμο άνθρωποι. Λίγο διαφορετικοί από...
τους τουρίστες που έχεις συνηθίσει.

Πρώτα πρώτα περπατάνε κάτω από τον ήλιο, δεν εποχούνται σε ένα τζιπ.

Δεύτερον, τα ρούχα τους κάτι έχουν: παραπάνω βρόμα, πιο φτωχικά, πιο σκισμένα, μαντίλες στο κεφάλι οι γυναίκες, με σακίδια οι πιο οργανωμένοι, κάποιοι άλλοι με μια σακούλα όπου περικλείουν όλα τα υπάρχοντά τους.

Πολλά νεαρά παιδιά 18 χρόνων, ζευγάρια με μωρά παιδιά, μεγάλοι άνθρωποι 60 χρόνων, όχι απαραιτήτως φτωχοί... Πού βρέθηκαν όλοι αυτοί, πού πάνε, πώς πάνε, ώς πότε;

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου, στην περιοχή του ακρωτηρίου Κόρακα, απέχουν από τις τουρκικές ακτές περίπου 4,5 μίλια, τρία τέταρτα της ώρας με ένα φουσκωτό σκάφος.

Κάθε μέρα αποβιβάζονται άνθρωποι από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο καιρός είναι καλός, έτσι αρκετοί βγαίνουν χωρίς να βραχούν πολύ, κάποιων ίσως βραχεί ο σάκος με το laptop και κάποιου άλλου τα πτυχία.

Κάποιοι τυχεροί βγαίνουν στα λιμανάκια των Τσονίων ή της Σκάλας της Συκαμνιάς, οι πιο πολλοί όμως αποβιβάζονται σε ακτές ακατοίκητες.

Κι από κει αρχίζει ο Γολγοθάς… Για να φτάσουν στο πρώτο χωριό, στην Κλειώ, θέλει ώρες περπάτημα σε ανηφοριές και κατηφοριές.

Πρώτος στόχος είναι να φτάσουν στη Μυτιλήνη, να πάρουν το πλοίο για Πειραιά. Εχουμε πάρει αρκετές φορές με το αυτοκίνητο οικογένειες με μικρά παιδιά. Προορισμός τους, όπως λένε, είναι η Γερμανία ή η Σουηδία.

Προσέξτε τώρα τις λεπτομέρειες:

Σήμερα το πρωί (Τετάρτη 12 Αυγούστου) έφτασαν στον Κόρακα 14 «αποβατικά» φουσκωτά, 14 φουσκωτά σημαίνει 14 μηχανές.

Τι πιστεύετε ότι γίνονται αυτές οι μηχανές, που οι περισσότερες είναι σε άριστη κατάσταση; Θα έρθουν κάτι τύποι «ντουλάπες» με το 4x4 και θα φορτώσουν τις καλύτερες.

Ακούγεται ότι το κύκλωμα τις στέλνει στη Βουλγαρία, από εκεί στην Τουρκία, απ’ όπου και έφυγαν, και ξαναέρχονται πάλι στο νησί. Διαδόσεις; Ράδιο αρβύλα; Ποιος ξέρει…

Κάποιες θα τις πάρουν οι ψαράδες και κάποιες σπασμένες θα μείνουν εκεί για να πλουτίσουν τον βυθό. Μαζί με τις εκατοντάδες πλαστικές βάρκες και τα χιλιάδες σωσίβια που έχουν μαζευτεί τα τελευταία χρόνια. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: