7.8.15

«Πόσο διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα;»...

Την ανάγκη να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας τόνισε με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Κώστας Χρυσόγονος:
«Στα πλαίσια της... συμμετοχής της στους θεσμούς που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα σκοπεύει να λάβει υπ’ όψη τις ως άνω συστάσεις του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει προκειμένου να προστατέψει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από νέα παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους;»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τις προειδοποιήσεις του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι τα νέα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προσκρούουν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Στα πλαίσια των προηγούμενων προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επικριθεί για τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην έκκληση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα Juan Pablo Bohoslavsky προς στους θεσμούς, που διαπραγματεύονται το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας να αλλάξουν την τακτική τους αναφέροντας πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στην πόρτα των διεθνών οργανισμών».

«Στις 15 Ιουλίου έκανε νέα παρέμβαση ζητώντας από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό του νέου προγράμματος να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ενώ τόνισε πως τα νέα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να προσκρούουν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου», διαβάζουμε στο κείμενο της ερώτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: