17.8.15

Βερολίνο: Δεν μιλάμε πια για ονομαστική διαγραφή χρέους...

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ επανέλαβε την πάγια γερμανική γερμανική θέση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι πλέον δεν συζητείται το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του χρέους

Δεν ...
τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνει εκ νέου το Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτυχία το γεγονός ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους.



 Πιο αναλυτικά, σε νέες δηλώσεις του την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την πάγια γερμανική γερμανική θέση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με άλλους τρόπους.

«Κατά την άποψη της Γερμανίας, είναι μια επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια -ονομαστική- διαγραφή χρέους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, μια μόλις ημέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF υποστήριξε πως βλέπει ακόμη «περιθώρια ελιγμού», με αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού ή στην περίοδο αποπληρωμής τους, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος από το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιενς Σπαν, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει μαι συζήτηση όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως «ένα κούρεμα αποκλείεται από τη συνθήκη του ευρώ».

Ο Σπαν ανέφερε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής για περισσότερες δεκαετίες και σημαντική μείωση των επιτοκίων. Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα, είπε ο Γερμανός υφυπουργός- θα είναι το ίδιο με εκείνο που θα προέκυπτε από ένα κούρεμα. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ζημιωθούν λιγότερο, επειδή οι απώλειες δεν θα είναι άμεσα αισθητές, αλλά μόνο στο μέλλον.

Κι όλα αυτά, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε σήμερα πως η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας παραμένει απαραίτητη για τη Γερμανία...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: