23.8.15

Αισιοδοξία για εντοπισμό του «Νοράτλας» στην Κύπρο...


Αισιοδοξία για τον εντοπισμό της ατράκτου του «Νοράτλας» που χτυπήθηκε από φίλια πυρά κατά την τουρκική εισβολή του 1974 κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, εξέφρασε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Ο...
Επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα δήλωσε ότι εντοπίστηκε το φτερό του αεροπλάνου κατά την εκσκαφή για την ανεύρεση της ατράκτου και λειψάνων των καταδρομέων που σκοτώθηκαν.

Ο κ. Φωτίου εκτίμησε πως ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό και της ατράκτου, που είναι ο στόχος της εκσκαφής.

«Καθημερινά εντοπίζονται μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους και οι ερευνητές που εργάζονται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να εντοπιστεί η άτρακτος», σημείωσε.

Πιστεύεται ότι στην άτρακτο επενέβαιναν 19 άτομα, όταν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε την αυγή της 22ας Ιουλίου του 1974, όταν κορυφωνόταν η πρώτη φάση τους τουρκικής εισβολής.

Δώδεκα σοροί καταδρομέων βρέθηκαν εκτός της ατράκτου και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ διασώθηκε ένας καταδρομέας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροπλάνου και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η αξιοποίηση του, δηλαδή είτε να εκτεθεί σε μουσείο, είτε εκεί όπου εντοπίστηκε, δηλαδή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: