7.8.15

Συμφωνία σε πολλά μέτωπα μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αλλά με αιχμηρές εκκρεμότητες...

Στο 90% των προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να ψηφιστούν για να υπογράφει η συμφωνία και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές, σύμφωνα με...
πληροφορίες της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπόλοιπο 10%, που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αφορά τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, την επιλογή των μέτρων από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ θα ψηφιστούν τώρα, τα επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν (π.χ. μηχανικοί), την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που καταβάλλονται υπέρ των ασφαλιστικών Ταμείων, και το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Πέραν αυτών, διάσταση απόψεων εξακολουθεί να υπάρχει στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην επιθυμεί τη δημιουργία συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Άλλο θέμα-αγκάθι είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου πάντως φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Οι αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν με υπουργικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση είναι σφιχτό, καθώς μέχρι τις 13 Αυγούστου, θα πρέπει να εχει ψηφιστεί το νέο μνημόνιο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, ώστε να πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δισεκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επίσης στις 20 του μηνός.

Η 13η Αυγούστου θεωρείται κρίσιμη ημερομηνία, επειδή στις 14 του μήνα θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία το φινλανδικό κοινοβούλιο.

Αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά τότε έρχεται πιο κοντά το σενάριο της παροχής νέου δανείου-γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: