17.8.15

Παιχνίδια εντυπώσεων...

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Με ένα αμφίρροπο παιχνίδι εντυπώσεων μοιάζει πλέον η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε τάση αναζητά τη «χρυσή τομή», που θα συμβιβάσει την πολιτική συνέπεια με την πολιτική αποτελεσματικότητα.

Η τράπουλα ανακατεύεται, όμως, μετά τη...
δήλωση στελεχών του Μαξίμου, ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, επιλογή που μεταφράζεται σε «πρόκληση» προς τους διαφωνούντες να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Είναι όμως τόσο εύκολη αυτή η επιλογή;

Φαίνεται ότι για την Αριστερή Πλατφόρμα το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί, μιας και στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη δέουσα τακτική.

Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα στελέχη της είχαν εμφανιστεί ήδη από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εμφανίστηκαν στελέχη, όπως ο Αλέκος Καλύβης και ο Σπύρος Τζόκας, που ουσιαστικά ζητούσαν την αναβολή της διάσπασης.

Η άποψη, όμως, των «σκληρότερων» στελεχών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Αντώνη Νταβανέλου και της Σόφης Παπαδόγιαννη, είχε υπερισχύσει τελικά, με επισημάνσεις όπως ότι το έκτακτο συνέδριο, που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της Κ.Ε., «δεν έχει κανένα νόημα».

Τώρα όμως η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας βρίσκεται ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου, καθώς φαίνεται ότι το «σημείο μηδέν», η σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά και η ψήφιση του νέου Μνημονίου δεν αξιοποιήθηκαν για την απόσχιση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επιλογή, η παραμονή δηλαδή στην Κ.Ο. μέχρι νεωτέρας, επιβλήθηκε από την άποψη στελεχών και βουλευτών ότι «δεν είμαστε εμείς που θα διασπάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Τσίπρας είναι εκείνος που έχει πάρει “διαζύγιο” από το κόμμα και τις αποφάσεις του».

Σημειώνεται εδώ ότι πολλά μέλη της «βάσης» της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούσαν σε εσωτερικές συνεδριάσεις την άμεση αποχώρηση από το «νέο μνημονιακό άρμα», με τα ηγετικά στελέχη όμως να συνιστούν «ηρεμία».

Η «ντρίμπλα» της ομάδας του Μαξίμου δημιουργεί αντικειμενικό πρόβλημα στην Αριστερή Πλατφόρμα και τη θέτει «προ των ευθυνών της» την επαύριο της ψήφισης της συμφωνίας.

Γι' αυτό και στην τάση επικρατεί πολύς σκεπτικισμός για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση των βουλευτών που την ακολουθούν, περίπου 20 στον αριθμό. Ο προβληματισμός έγινε ακόμα πιο εμφανής από δύο αναρτήσεις στην ιστοσελίδα iskra.gr.

Η μια έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι και ο συντάκτης υπογράμμιζε πως «είναι προφανές ότι στόχος μιας τέτοιας ενδεχομένως πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης είναι να εκβιάσει ωμά τους βουλευτές κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, θέτοντας το δίλημμα να προσφέρουν ένα είδος κάλυψης στις μνημονιακές κυβερνητικές επιλογές ή να “ρίξουν” την κυβέρνηση».

Το όλο ζήτημα όμως περιπλέχτηκε, όταν μία ώρα μετά αναρτήθηκε σχόλιο του διαχειριστή της ιστοσελίδας, που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υπογράμμιζαν με έμφαση ότι δεν έχουν πρόθεση να “τραβήξουν το χαλί” κάτω από την κυβέρνηση, επιμένουν όμως στον αγώνα για να ανακοπεί η μνημονιακή πορεία του τόπου, με αιχμή την ακύρωση στην πράξη του τρίτου μνημονίου».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του  Νίκου Σβέρκου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: