6.8.15

Η ελεύθερη κατάδυση μπορεί να γίνει εθιστική και επικίνδυνη...

Η ελεύθερη κατάδυση μπορεί να γίνει εθιστική και επικίνδυνη - Media
Η Natalia Molchanova που αγνοείται από τις 2 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια ελεύθερης κατάδυσης, ήταν εξαιρετική αθλήτρια γιατί μπορούσε να συνδυάσει τέλεια τις φυσικές ικανότητες που απαιτεί το δύσκολο άθλημα με τις...
πνευματικές, γράφει στο περιοδικό Time ο William Trubridge κάτοχος 15 παγκόσμιων ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση.

Είδα τη Molchanova αρκετές φορές σε παγκόσμιους αγώνες, γράφει ο Trubridge, μαζί με το γιο της τον Alexey, είναι ανταγωνίστριά μου και καλή φίλη, συμπληρώνει και τονίζει ότι η απώλειά της προξένησε θλίψη σε όλη την κοινότητα των καταδύσεων.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι ταυτόχρονα ένα σωματικό και πνευματικό άθλημα, πρέπει να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να προσαρμόζεται σε λιγότερη πρόσληψη οξυγόνου και να κινείσαι αποτελεσματικά μέσα στο νερό. Η Natalia ήταν εκπληκτική σε αυτό. Είχε τεράστια δυνατότητα να κρατάει την αναπνοή της και πολύ καλή τεχνική κάτω από το νερό. Ήταν κυρίως πού δυνατή πνευματικά, μπορούσε να ανταπεξέρχεται στην πίεση και να καταφέρνει σημαντικές επιδόσεις.

Αυτό που με τράβηξε στο άθλημα, γράφει ο Trubridge, ήταν αυτή η ολιστική πρόκληση. Όταν έκανα κωπηλασία, το σώμα συμμετείχε αλλά βαριόμουν γιατί το μυαλό ήταν αμέτοχο. Η ελεύθερη κατάδυση είναι σαν να προκαλεί όλο σου το είναι.

Είναι επίσης μία πανέμορφη αίσθηση, να είσαι κάτω από το νερό, νιώθεις ότι δεν έχεις βάρος και είσαι ελεύθερος. Είναι σα να μπαίνεις μέσα στο σώμα σου γιατί δεν υπάρχει ερέθισμα, ήχος και φως, σε βοηθάει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να νιώσεις πως είναι η αίσθηση της συνειδητότητας.

Η ελεύθερη κατάδυση, συμπληρώνει ο Trubridge, είναι συχνά δύσκολη και επικίνδυνη. Οι δύτες μπορούν να φτάσουν σε μεγάλα βάθη χωρίς επιπλέον οξυγόνο και επαφή με την επιφάνεια. Και τα ανθρώπινα όντα έχουν ένα εγγενή φόβο στο νερό. Δεν είμαστε προσαρμοσμένοι για το νερό όσο είμαστε πάνω στη γη. Αλλά όταν παίρνεις απαραίτητα μέτρα ασφαλείας η ελεύθερη κατάδυση είναι πιο προσιτή από πολλά άλλα αθλήματα.

Ο βασικός κανόνας των καταδύσεων είναι ότι δεν βουτάς μόνος, ακόμη κι αν θέλεις να κρατήσεις την αναπνοή σου στην πισίνα του σπιτιού σου. Στους αγώνες οι αθλητές είναι συνδεδεμένοι με συστήματα ελέγχου της υγείας τους. Η κατάδυση για ψυχαγωγία μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους και πάντα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Ανεξάρτητα από τους κινδύνους η ελεύθερη κατάδυση είναι μία απίστευτη εμπειρία η οποία μπορεί να γίνει εθιστική και απελευθερωτική, καταλήγει ο  Trubridge τονίζοντας ότι η απόλαυση δεν είναι στα μεγαλύτερα βάθη, μπορεί να είναι απλά στα λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Πηγή: Time

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: