17.8.15

Ετοιμάζονται για πρόωρη κάλπη, "Ποτάμι" και ΠΑΣΟΚ...

Σταύρος Θεοδωράκης- Φώφη ΓεννηματάΕκλογές στον ορίζοντα βλέπουν τα επιτελεία των δύο κομμάτων του πολιτικού Κέντρου, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, μετά το κοινοβουλευτικό «στραπάτσο» του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το 3ο Μνημόνιο, όπου 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν με ηχηρό τρόπο τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Τα... επιτελεία τόσο της Σεβαστουπόλεως όσο και της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, όπως π.χ. στα μέσα Σεπτέμβρη, δεν θα ωφελήσει τη χώρα και την οικονομία, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο καθίσταται ακόμη πιο πιθανό μετά την προαναγγελία εκ μέρους του μεγάρου Μαξίμου ότι προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ξεκαθαρίζουν μάλιστα εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ότι τα περιθώρια της ανοχής τους εξαντλούνται στο να ψηφίσουν τη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, για να κρατήσουν τη χώρα στην Ευρώπη.

Στο σοσιαλφιλελεύθερο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού δεν κρύβεται πλέον, παρά το πολιτικό φλερτ του παρελθόντος και τις καλές προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών.

«Είστε οι πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε όλα τα ψέματα για να βρεθείτε στην εξουσία. Τώρα όμως ήρθε ο λογαριασμός από τα ψέματά σας», είπε μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του κόμματος την Παρασκευή στη Βουλή, σε μια ασυνήθιστα επιθετική τοποθέτηση.

Παραδοξότητα

Ο Στ. Θεοδωράκης δεν συμφωνεί με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς θεωρεί πως ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει περάσει.

«Ο Σόιμπλε καραδοκεί», είπε το Σάββατο από τη γενέτειρά του, τον Δραπανιά Χανίων όπου βρέθηκε για τον Δεκαπενταύγουστο, και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθεί η χώρα και μετά να γίνουν εκλογές.

Προέβλεψε πάντως ότι «αργά ή γρήγορα θα πάμε, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μια σταθερή βάση κι ούτε μπορεί να στηρίζεται συνεχώς από εμάς».

Πηγές του Ποταμιού εκτιμούν, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ότι εάν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία, θα πρόκειται για μια πολιτική παραδοξότητα στα όρια του γελοίου, ενώ εάν δεν πάρει, τότε ο πρωθυπουργός πρέπει να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να γίνουν προσπάθειες σχηματισμού μιας ευρύτερης κυβέρνησης, πριν επιλεγεί η λύση των εκλογών.

Παράλληλα απορρίπτουν κάθε συζήτηση για συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, καθώς δεν επιθυμούν υπό αυτές τις συνθήκες να εφαρμόσουν το «Μνημόνιο Τσίπρα».

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Θεοδωράκης στους συνομιλητές του προκρίνει ως καλύτερη λύση για τη χώρα αυτό που είχε πει πρόσφατα στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.»: μια κυβέρνηση 20 ικανών και αποφασισμένων ανθρώπων που θα πουν: «Πάμε να το κάνουμε».

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού Κέντρου, στο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ εκφράζουν σχεδόν τη βεβαιότητα ότι η χώρα βαδίζει σε πρόωρες εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στρατηγική ήττα της κυβέρνησης, στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη, ακόμη και αν ζητηθεί», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο νέος γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ένεκα του πολιτικού κόστους που έχουν πληρώσει τα τελευταία πέντε χρόνια, κρατούν πιο σκληρή στάση έναντι της κυβέρνησης σε σχέση με το Ποτάμι.

«Κύριε Τσίπρα, αποτύχατε σε όλα. Το νέο Μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των αδέξιων και επικίνδυνων κυβερνητικών χειρισμών σας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή.

Πολιτικό αδιέξοδο

Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι εάν η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να κυβερνήσει, να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, ψηφίζοντας τα σχετικά νομοσχέδια με τους δικούς της βουλευτές.

«Ο κ. Τσίπρας ή θα κυβερνήσει γιατί έχει τη δική του πλειοψηφία ή θα πρέπει να επιλέξει τι θέλει να κάνει, νέες εκλογές ή να παραιτηθεί», τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι είδους κυβέρνηση και με ποιον πρωθυπουργό θα μπορούσε να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, στην τελευταία περίπτωση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: