18.8.15

Τα μεγάλα διλήμματα της Ζωής και του Γιάνη...

Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή 
Δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τόσο το είδος της σύγκρουσης όσο και οι στοχεύσεις διαφέρουν.

Το...
ερώτημα όμως παραμένει: Τι θα πράξουν, όταν η διάσπαση του κόμματος θα είναι πλέον πραγματικότητα και οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες;

Ζωή Κωνσταντοπούλου 

Σε στάση αναμονής

Ζωή Κωνσταντοπούλου- Παναγιώτης Λαφαζάνης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι πρόσφατες τοποθετήσεις της ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα, τους στενούς του συνεργάτες, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Φίλη, επισημοποίησαν το «ρήγμα», το οποίο τη χωρίζει με την ηγεσία της κυβέρνησης και έβαλαν σε τροχιά τα κάθε λογής σενάρια για το τι θα πράξει την «επόμενη μέρα».

Η φράση της «δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ότι δεν πρέπει να το κάνω» ήχησε στους βουλευτές και στα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας ως προανάκρουσμα μιας αντιπαράθεσης που θα κρατήσει αρκετό καιρό.

Η πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να μιλήσει για ανακολουθία λόγων και πράξεων του πρωθυπουργού, ώστε να αποδείξει ότι εκείνος που λαμβάνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας και όχι οι διαφωνούντες.

Είναι μια επιχειρηματολογία παρόμοια με αυτήν που ακολουθούν οι κορυφαίοι της Αριστερής Πλατφόρμας, όταν κατηγορούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Ωστόσο, έχει δύο σημεία που τη διαφοροποιούν: Το πρώτο αφορά τον έντονο συναισθηματισμό που χρησιμοποιεί, με χαρακτηριστική την επισήμανση ότι την «πληγώνει η επιλογή να προστεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στους πρωθυπουργούς των μνημονίων ή να πεταχτούν στα σκυλιά οι σύντροφοί του» που διαφώνησαν μαζί του.

Το δεύτερο είναι σχετικό με την «εναλλακτική λύση», που είναι και η πιο πολιτική διαφορά.

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε να του καταθέσουμε εναλλακτικές. Εχει περάσει από τότε ένας μήνας και είπα ότι υπάρχουν αυτές οι εναλλακτικές με την επιτροπή Αλήθειας του Δημοσίου Χρέους», δήλωσε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφεύγει εντέχνως να υιοθετήσει την άποψη για έξοδο από το ευρώ και προκρίνει την προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουνίου είχε χαρακτηρίσει «άθλια» τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τα οποία -όπως είπε- χρησιμοποιούνται σαν μοχλός εκβιασμού εναντίον των λαών.

Η μοναδική τέτοια επισήμανσή της είχε έρθει μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου, όταν είχε δηλώσει ότι «κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει τον λαό για οποιοδήποτε νόμισμα».

Προς το παρόν, λοιπόν, κρατά πολιτικές αποστάσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στάση αναμονής στο εσωκομματικό τοπίο.

Αλλωστε στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απολαμβάνει την εκτίμηση μερίδας μελών, ωστόσο στα στελέχη δεν είναι το ίδιο δημοφιλής.

Και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διατηρεί αγαστές σχέσεις με βουλευτές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως τη Ραχήλ Μακρή και -όπως λέγεται- την Αγλαΐα Κυρίτση.

Πιθανότερο, λοιπόν, μοιάζει το ενδεχόμενο να «προκαλεί» τον Αλέξη Τσίπρα να την απομακρύνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρις ότου καταφέρει -εάν τα καταφέρει- να αποσπάσει ένα οργανωμένο κομμάτι στελεχών.

Γιάνης Βαρουφάκης

Στηρίζει Τσίπρα, όχι μνημόνιο

Γιάνης Βαρουφάκης- Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη Βουλή PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί την ισχυρή δημόσια εικόνα του προς όφελος μιας μετωπικής σύγκρουσης με το Μαξίμου, αφού άλλωστε οι διαπραγματεύσεις, των οποίων ήταν επικεφαλής για αρκετό διάστημα, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, του καθηγητή Οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν περισσότερο με «παρεκτροπές» παρά με σχεδιασμένα «χτυπήματα» κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Σβέρκου, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: