20.8.15

Δώσαμε μάχη για να μην βρεθεί η Ελλάδα στο απόσπασμα...


 Δεν ηταν η συμφωνία που θέλαμε και κάναμε υποχωρήσεις.

Σε λίγο πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλλω την παραίτηση μου.


Oλόκληρο το διάγγελμα (ΒΙΝΤΕΟ)..
Σταθήκαμε όρθιοι με αυτή την συμφωνία που βεβαίως δεν ήταν εκείνη που θέλαμε πριν τις εκλογές. Δεν περιμέναμε και ούτε είχαμε προβλέψει την αντίδραση των Ευρωπαίων με αυτή την...
σφοδρότητα. 
Κάναμε υποχωρήσεις, ομολόγησε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί η αρχή του τέλους όλων αυτών των σκληρών και δυσάρεστων ζητημάτων που ζει τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός λαός. 
Σε λίγο πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υποβάλλω την παραίτηση την δική μου και της κυβέρνησης μου. Τον λόγο έχει πάλι ο κυρίαρχος λαός. 
Τέλος χρησιμοποίησε μια φράση που θύμισε το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου, η "Δημοκρατία στο απόσπασμα": "Δώσαμε μάχη για να μην βρεθεί η Ελλάδα στο απόσπασμα"...

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού

«Τους τελευταίους μήνες περάσαμε δραματικές στιγμές. Οι πιέσεις, οι εκβιασμοί, η πιστωτική ασφυξία και τα τελεσίγραφα οδήγησαν σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Ωστόσο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, του προηγούμενους μήνες «ζήσαμε και τη λαϊκή αποφασιστικότητα να αλλάξει η χώρα». «Αυτή η αποφασιστικότητα ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η δύσκολη φάση τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας», αρκεί όπως είπε «η κοινωνία να είναι παρούσα ψύχραιμη και αποφασιστική».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη αλλά δεν περιμέναμε την αντίδραση αυτή», τόνισε και συμπλήρωσε πως «έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά».

«Δώσαμε μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες με στόχο να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών χωρίς να αποδεχόμαστε αφαίμαξη των ασθενέστερων κοινωνικά δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι «συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, άρα 20 δισ. ευρώ λιγότερα μέτρα».

«Τώρα που αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του, εγώ αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Αποφάσισα και θα μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης. Τώρα πρέπει να πάρει τον λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. Εσείς θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα. Εσείς θα αποφανθείτε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο μέλλον. Εσείς με την ψήφο σας θα μας κρίνετε όλους. Θα κρίνετε κι εκείνους από το παλιό κομματικό σύστημα που μας πίεζαν συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών να υπογράψουμε ό,τι μας έβαζαν μπροστά μας. Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των αξιών μας» δήλωσε και υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένος πως παρά τις δυσκολίες  «τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα».

«Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης η Ελλάδα θα είναι στη πρώτη γραμμή. Χθες ζήτησα από τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει και το ευρωκοινοβούλιο τους θεσμούς».

«Όλο αυτό το διάστημα, καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας ένα διαφορετικό είδος διακυβέρνησης. Δεκάδες μέτρα και πρωτοβουλίες πιστοποιούν αυτό το νέο το νέο είδος. Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες, αυτή τη φορά εντός της χώρας. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η μάχη των μαχών για να αλλάξουμε το κράτος ώστε να γίνει ποιο φιλικό για τον πολίτη και εχθρικό για το ρουσφέτι. Όλα αυτά όμως απαιτούν ισχυρή λαϊκή εντολή»


«Παρά τις δυσκολίες είμαι σίγουρος πως τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα. Πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι πιο προσηλωμένοι στο στόχο μας. Διαβεβαιώνω πως δεν πρόκειται να παραδώσω την ασπίδα των αξιών μας. Να δώσουμε όλοι μαζί με ψυχραιμία την μάχη να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: