7.8.15

Εφικτός - με αγκάθια - ο στόχος της συμφωνίας, και στο βάθος εκλογές για την κυβέρνηση...

Με κυρίαρχο το στόχο να κλείσει άμεσα η συμφωνία αλλά και με το βλέμμα στραμμένο σε μία εκλογική αναμέτρηση – εξπρές τον Σεπτέμβριο ή λίγο αργότερα – κινείται το Μαξίμου.

Πρόκειται εξάλλου για...

δύο αλληλένδετες εξελίξεις, καθώς η πιθανή (έως βέβαιη μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη) καταψήφιση της επικείμενης συμφωνίας από μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, θα πυροδοτήσει το εξίσου πιθανό σενάριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δρομολογήσει εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τη στήριξη των βουλευτών του, ποντάροντας μόνο στην ανοχή της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, το κλίμα αισιοδοξίας, που κυριάρχησε την Τρίτη, παρέμεινε και μετά τις συναντήσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών την Τετάρτη. Μετά από πεντάωρη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης με την τρόικα (κουαρτέτο) επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την 20η Αυγούστου.

Στην τελική ευθεία
Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία, με τους θεσμούς να θέτουν ως άτυπη προθεσμία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων την επόμενη Τρίτη, προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία από όσα κοινοβούλια της Ευρωζώνης απαιτείται και να περάσει και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν, σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Τσακαλώτος μετά τις επαφές της Τετάρτης. «Παραμένουν τρία- τέσσερα ζητήματα ανοιχτά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» ανέφερε. Κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι μεταξύ αυτών, ενώ αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αποτελεί και το χρονοδιάγραμμα για τις επικείμενες, απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Τα κόκκινα δάνεια

Με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις έχουν την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας νέα συνάντηση με τους θεσμούς. Για το θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για ένα νέο φορέα που θα λειτουργεί στα πρότυπα των wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης αιφνιδίασε και προβλημάτισε τους δανειστές.

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, το πώς θα γίνει η μετάβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο, πώς το τελευταίο θα λειτουργεί, ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε αυτό και το πότε θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι μεταξύ των θεμάτων που χρειάζονται ακόμη συζήτηση.

Συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων μένει να υπάρξει, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, και σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πώς θα κατανεμηθούν τα μέτρα στην τριετία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το θέμα των αγροτών, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».
Το θέμα της σταδιακής εφαρμογής μέτρων, που αφορούν τους αγρότες, κυριάρχησε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού την Τετάρτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πολλούς να συνδέουν την επιλογή αυτής της εμφάνισής του με το έντονο προεκλογικό άρωμα, που κυριαρχεί.

Ασφαλιστικό - συνατξιοδοτήσεις
 Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν στο θέμα του ασφαλιστικού και ειδικά των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δείχνοντας ωστόσο ανοχή στα υπόλοιπα εργασιακά όπως οι ομαδικές απολύσεις ή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπου όπως εκτιμάται θα υπάρξει συναίνεση να συζητηθούν τους επόμενους μήνες ώστε οι όποιες αλλαγές να οριστικοποιηθούν από το τέλος του χρόνου και μετά.

Σύγκλιση απόψεων φαίνεται, επίσης, να σημειώνεται στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον Ευ.Τσακαλώτο να σημειώνει ότι «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου. Έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε και εμείς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο». Καμία πλευρά δεν έθεσε στο τραπέζι ούτε κατά διάνοια θέμα ενδεχόμενου κουρέματος στις καταθέσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Κι ενώ όλα δείχνουν πως μία συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών – αυτό κατέδειξαν και οι δηλώσεις την Τετάρτη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε πως «όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου» - σε εσωκομματικό επίπεδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι καζάνι που βράζει.

Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να θέσει σε συναγερμό τον συνολικό του σχεδιασμό για να δώσει μάχη εκλογών πληθαίνουν, με όλα τα στελέχη του κόμματος να εμφανίζονται σε θέση επιφυλακής για την μετά την ψήφιση της συμφωνίας «ημέρα της κρίσεως», που αναμένεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη ρήξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως η εσωκομματική αντιπολίτευση ανεβάζει κάθε μέρα τους τόνους. Νέα προειδοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίμου πως τόσο ο ίδιος όσο και η Αριστερή Πλατφόρμα θα καταψηφίσουν το «νέο Μνημόνιο» απηύθυνε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιβεβαιώνοντας την τροχιά ρήξης στην οποία βρίσκεται με τον πρωθυπουργό. Ο Π. Λαφαζάνης μάλιστα σημείωσε με νόημα ότι η Πλατφόρμα "μπορεί να διαχωρίσει τη θέση της από τις μνημονιακές συναινέσεις".

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλο για τις διαρροές του Μαξίμου περί θεσμικής δυσαρμονίας, υποστηρίζοντας ότι «δυσαρμονία υπάρχει όταν όσοι υλοποιούν εκβιασμούς νομίζουν αν και εκβιαζόμενοι ότι υλοποιούν αποφάσεις με τη βούλησή τους».

Αμφότερες οι πλευρές αναμένεται να δείξουν τα δόντια τους στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και το Νέο Μνημόνιο, η οποία πολλά κυβερνητικά στελέχη περιμένουν ότι θα έχει έντονα συγκρουσιακό χαρακτήρα και δεν αποκλείεται να αποτελέσει όχι μόνο το το D-Day της κυβέρνησης με τη σημερινή της μορφή, αλλά και να δρομολογήσει πρόωρες εκλογές με λίστα. Παρότι ο πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτό που προέχει είναι η συμφωνία, είναι σαφές ότι το παρόν σχήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει έχοντας απέναντί του τους διαφωνούντες.

Τούτων δοθέντων, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει το "όχι" των βουλευτών του για να δρομολογήσει εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την στήριξη των αριστερών βουλευτών και ποντάροντας στην ανοχή της αντιπολίτευσης. Προς τούτο φαίνεται να τον διευκολύνουν και οι κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, τα μέλη της οποίας δεν κρύβουν ότι ετοιμάζουν επίσης κινήσεις, από την συγκρότηση δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας, μέχρι την συγκρότηση κόμματος.

Οι Πλατφορμιστές προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μάχη τους, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί από το βήμα του έκτακτού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι η καταψήφιση της συμφωνίας από την πλευρά τους μπορεί να δώσει ένα πρώτης τάξεως άλλοθι στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές ακόμη και χωρίς τη διενέργεια του Συνεδρίου.

Γιατί να φθαρεί ο πρωθυπουργός από μια σύγκρουση σε ενδοσυριζαϊκό Συνέδριο με τον Λαφαζάνη όταν μπορεί να καλέσει τους βουλευτές της μειοψηφίας να προσαρμοστούν στα νεά δεδομένα μένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά να αδειάσουν τις θέσεις στις λίστες του κόμματος;...

TANEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: