22.8.15

Ανοίγει σταδιακά τα σύνορα η ΠΓΔΜ...


...στους εγκλωβισμένους της Ειδομένης...
Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις βόρειες και κεντρικές χώρες της ΕΕ.
 Την...
Παρασκευή οι πρόσφυγες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη βία των δυνάμεων καταστολής της ΠΓΔΜ, που χρησιμοποίησε ακόμη και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος που προσπαθούσε να εισέλθει στη χώρα. Ο ΟΗΕ κάλεσε κάλεσε την ΠΓΔΜ να δώσει λύση. Τελικά μετά τις διεθνείς πιέσεις η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα, αφήνοντας τουλάχιστον να περάσουν οικογένειες με παιδιά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τα σύνορα θα ανοίξουν και οι μετανάστες θα μπορούν να περνούν σε ομάδες των 300 ατόμων. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σήμερα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού «έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα σύνορα δεν θα είναι κλειστά στο μέλλον».

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε επίσης την ΠΓΔΜ να ενισχύσει τις δυνατότητες υποδοχής των προσφύγων στα σύνορά της. Παράλληλα, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές «να παράσχουν κατεπείγουσα βοήθεια στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι από την ελληνική πλευρά των συνόρων» και να τους βοηθήσει να μετακινηθούν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Το πρωί της Παρασκευής δημιουργήθηκε ένταση με τους συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών και κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που περίμεναν να περάσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο τραυματίστηκαν συνολικά 10 άτομα, τέσσερα εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Γουμένισσας νοσηλεύονται δύο Σύρους πρόσφυγες. Πρόκειται για έναν 45χρονο με βαθύ θλαστικό τραύμα στον δεξιό μηρό με ύπαρξη ξένου σώματος (θραύσματα πλαστικής σφαίρας), το οποίο αφαιρέθηκε με χειρουργικό καθαρισμό και ακολούθησε συρραφή του τραύματος, και για έναν 29χρονο με κάκωση στην αριστερή πλευρά του ώμου από θλων όργανο.Ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, Στυλιανός Βαμβίνης, οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, το μεσημέρι, με ασθενοφόρο τους ΕΚΑΒ και προς το παρόν παραμένουν νοσηλευόμενοι, ενώ η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Οι άλλοι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, πρόκειται για ένα 27χρονο με τραύμα στη γάμπα και έναν 30χρονο με τραύμα στο μάτι. Τα τραύματα και των δύο οφείλονται σε θραύσματα πλαστικού.

Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3.000 άνθρωποι περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα. Όσοι έχουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού.

Την περιοχή επισκέπτονται ξένες αντιπροσωπείες αναδεικνύοντας διεθνώς την δραματική κατάσταση που επικρατεί. Την Ειδομένη επισκέφτηκαν την Παρασκευή κλιμάκιο από Γερμανούς βουλευτές και δημοσιογράφους, αλλά και κλιμάκιο από την Αυστρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: