10.8.15

Θέμα ωρών να κλείσει η συμφωνία - Νέος γύρος διαβουλεύσεων κυβέρνησης-«κουαρτέτου»...


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών προκειμένου, εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι αύριο, Τρίτη, και να ψηφιστεί από...
τη Βουλή την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Το απόγευμα οι συζητήσεις με το κουρτέτο διεκόπησαν για λίγο προκειμένου Σταθάκης και Τσακαλώτος να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να κλείσουν όσα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Η συνάντηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον πρωθυπουργό. Στόχος παραμένει η συμφωνία μέχρι αύριο.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν θέσει ως στόχο μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και  αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 2,1% και 2,3%, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 0% ενώ η εκτίμηση για την ύφεση είναι μεταξύ 2,1% και 2,3%, εάν δεν αλλάξει τίποτα μέχρι την τελική συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τους αγρότες θα γίνει σε δύο δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει η κατάργηση  των πρόωρων συντάξεων να πραγματοποιηθεί στην επόμενη αξιολόγηση του νέου προγράμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν πάνω στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα- το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δις ευρώ, και τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση - μαμούθ του νέου προγράμματος που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι 25 δις ευρώ.

Τα δύσκολα σημεία του προγράμματος απαίτησαν πολύωρες συσκέψεις το Σαββακοκύριακο, η χθεσινή διήρκεσε 12 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ελπίζεται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή το πολύ αύριο το πρωί ώστε την Τετάρτη να εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και όλα να έχουν τελειώσει πριν συνεδριάσει το Eurogroup την Παρασκευή.

Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει άρον άρον τη συμφωνία σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριότητα της Αριστερής Πλατφόρμας που αρνείται να την ψηφίσει και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζουν τα σενάρια εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τα τελευταία «αγκάθια»

Όπως μετέδωσε το Mega το βράδυ της Κυριακής, τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:


  • Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.
Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

  • Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  • Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
  • Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.
Νομοσχέδιο σε δύο άρθρα
Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις...

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: