23.8.15

Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν είχε εντολή να συνεχίσει τα μνημόνια...

Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν είχε εντολή να συνεχίσει τα μνημόνια αλλά να τα καταργήσει
...αλλά να τα καταργήσει...
Επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Αυγή'' ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της "Λαϊκής Ενότητας", Δημήτρης Στρατούλης, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε εντολή να συνεχίσει τα μνημόνια αλλά να τα καταργήσει.
Η...
κυβέρνηση δεν έπεσε λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υπογραφής και ψήφισης των μνημονίων. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε με δική της πρωτοβουλία, προωθώντας εκλογές-εξπρές, ερήμην των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, των χιλιάδων μελών και στελεχών του. Οι εκλογές-εξπρές γίνονται αυγουστιάτικα όχι μόνο για να εγκαταλειφθούν οι αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ζητηθεί από τον λαό να εγκρίνει το τρίτο μνημόνιο, βάζοντας ουσιαστικά ο ίδιος νέα θηλιά στον λαιμό του. Η κυβέρνηση, με την απόφασή της να υπογράψει και να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, ουσιαστικά ακύρωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις της, λόγω του νεοφιλελεύθερου περιεχομένου του και της ταπεινωτικής εποπτείας που της επιβλήθηκε. Η ίδια, με τις αποφάσεις της, παρακάμπτοντας τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί όχι στη διάσπαση αλλά στην κοινωνική απαξίωση και, ουσιαστικά, στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο Στρατούλης. 
Και προσθέτει: Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΛΑΕ, πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένοντας συνεπής στο ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας, σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία του αγώνα για την ακύρωση των δύο προηγούμενων αλλά και του νέου μνημονίου, για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το μέλος της ΚΟ της Λαϊκής ενότητας επιβεβαίωσε την πίστη του κινήματος στο ''όχι'':

Μπορεί η κυβέρνηση να μετέτρεψε αυτό το ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας σε ΝΑΙ, αλλά ο ίδιος ο λαός δεν έκανε το ίδιο. Κρατάει το ΟΧΙ του ζωντανό και δεν μπορεί κανείς να το σβήσει από τη μνήμη του ως μια πράξη υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς του, της δημοκρατίας και της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Σε αυτό το περήφανο ΟΧΙ μένουμε πιστοί, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί μια από τις λαμπρότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας, ότι δεν ηττήθηκε και ότι στο τέλος θα νικήσει.

Τόνισε επίσης ότι η ΛΑΕ προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στα μνημόνια και στη λιτότητα, που θα περιλαμβάνει την κατάργησή τους, την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών ΜΜΕ, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά αξιοποίηση ως μοχλών ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός της ΕΕ, τη χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη:

Η επαναφορά σε εθνικό νόμισμα δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός αλλά εργαλείο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της συνολικής εναλλακτικής λύσης μας. Το βασικό λάθος της κυβέρνησης, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν φρόντισε έγκαιρα να επεξεργαστεί και να έχει προετοιμάσει τον λαό να αποδεχθεί και να στηρίξει μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής και θετικής διεξόδου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια:

Δεν μπορώ να αποδεχθώ το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς». Εάν αποδεχθούμε αυτόν τον ισχυρισμό, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια και στη λιτότητα, τότε θα αναιρούσαμε τους λόγους ύπαρξης της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων και θα αφαιρούσαμε κάθε διαπραγματευτική δύναμη των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των δανειστών.Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν είχε λαϊκή εντολή για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη δεν μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, γιατί αυτή δεν είχε σε καμία περίπτωση λαϊκή εντολή να συνεχίσει τα μνημόνια, αλλά να τα καταργήσει.

Σε σχέση με πιθανές συνεργασίες, ο κ. Στρατούλης τόνισε:

Έχουμε ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο συζήτησης με όλες τις αριστερές, αντιμνημονιακές και προοδευτικές δυνάμεις με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου δημοκρατικού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού και πατριωτικού πολιτικού μετώπου, που θα συμμετάσχει με αποφασιστικότητα στις εκλογές για να επιβάλει την ακύρωση των μνημονιων. Από αυτόν τον διάλογο δεν αποκλείουμε κανένα πρόσωπο και καμία πολιτική δύναμη που κινούνται σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: