10.8.15

ΔΝΤ: Θετικό το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας...

ΔΝΤΘετικό, μακροπρόθεσμα, είναι το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Σρικάντ Σεσαντρί, εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στην Άγκυρα.
«Φυσικά, μεσοπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, προκειμένου να...
διασφαλιστεί η θετική οικονομική πορεία της Τουρκίας, στο μέλλον» επεσήμανε ο κ. Σεσαντρί.

Το ΔΝΤ παρακολουθεί την πορεία της τουρκικής οικονομίας σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο αύξησης των τραπεζικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, την πτώση των τιμών πετρελαίων, αλλά και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Τουρκία, στην τρέχουσα περίοδο.

«Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, υψηλότερα επιτόκια, αλλά και ένα ισχυρό δολάριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα καταστήσουν πιο ακριβό το δανεισμό στο αμερικανικό νόμισμα, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε δολάρια. Σε ευρύτερη επενδυτική διάσταση, ένα ισχυρό δολάριο, σε συνδυασμό με υψηλά αμερικανικά επιτόκια, αναμένεται πως θα μειώσουν τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες» είπε ο Σεσαντρί για το ζήτημα της επερχόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία θα καταστήσει πιο ισχυρό νομισματικά το δολάριο.

Επισημαίνεται πως η εισροή αυτών των κεφαλαίων σε αναπτυσσόμενες οικονομίες (όπως η τουρκική) χρηματοδοτεί την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: