18.8.15

Για πρώτη φορά ομόφωνη έγκριση σχεδίου για τη Συρία...


...στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για πρώτη φορά, έπειτα από δύο χρόνια επαφών μεταξύ της Ρωσίας και των υπόλοιπων 14 μελών, τάχθηκε ομόφωνα υπέρ ενός νέου σχεδίου για την ειρήνη στη Συρία.
Το σχέδιο υιοθετήθηκε τόσο από τη Ρωσία όσο και από...
τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε απορρίψει ως «απαράδεκτο» κάθε σχέδιο που θα έθετε ως προϋπόθεση την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Εάν ορισμένοι από τους εταίρους μας θεωρούν αναγκαίο να αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι στο τέλος της περιόδου της μετάβασης ο πρόεδρος της Συρίας θα εγκαταλείψει τον θώκο του, αυτή η θέση είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον επανέλαβε πως «η μοίρα της Συρίας θα όφειλε να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερική ανάμιξη ούτε κανενός είδους προϋπόθεση». Με αυτήν τη θέση συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Υπενθυμίζεται συμφωνία η οποία είχε συναφθεί στη Γενεύη το καλοκαίρι του 2012 ανάμεσα στη Δαμασκό και τη συριακή αντιπολίτευση σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ρωσίας και των ΗΠΑ, προέβλεπε μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, ελλείψει συναίνεσης για το τι σήμαινε η εφαρμογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: